Čtvrtek, 28. března 2024

Belgie otevřela v Antarktidě první ekologickou základnu

Belgie otevřela v Antarktidě první ekologickou základnu

Belgie uvedla o víkendu do provozu v Antarktidě výzkumnou základnu, která neprodukuje žádné škodlivé emise a funguje na téměř bezodpadovém hospodářství. Jde zatím o nejekologičtější zařízení svého druhu na světě.

Podle belgického tisku bude Stanice princezny Alžběty, která má zkoumat změny klimatu a různorodost forem života v okolí Jižního pólu, napájená sluneční a větrnou energií.

Stanice, jejíž výstavba si vyžádala dva roky, využívá rovněž další technologie mimořádně šetrné k životnímu prostředí jako například mikroorganismy k rozkládání odpadů. Další úspory přináší promyšlené vodní hospodářství, kdy osazenstvo stanice opětně používá vodu ze sprch i z toalet až pětkrát, než ji definitivně vypustí.

Technologie, která může změnit svět

K úsporám energie přispívá ale třeba i důkladně promyšlený tvar oken stejně jako tvar budovy připomínající vesmírnou loď. Předpokládaná životnost objektu, jehož vybudování přišlo na 21 miliónů eur (610 mil. Kč), je 25 let, po která se stane příbytkem pro mezinárodní týmy klimatologů, glaciologů a mikrobiologů.

Stanice princezny Alžběty postavená ve východním sektoru Antarktidy je konkrétním argumentem proti skeptikům: pokud může pracovat v tak nehostinné oblasti, pak tím spíš je možné těžit z energie dodávané sluncem a větrem i jinde na planetě.

„Pokud můžeme takovou stanici vybudovat v Antarktidě, můžeme to udělat kdekoli jinde. Máme kapacity, technologie i znalosti, abychom změnili svět,“ řekl hlavní projektant stanice Alain Hubert.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů