Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odpad zaplavující Evropu do konce roku zmizí

Odpad zaplavující Evropu do konce roku zmizí

Obrovské haldy tříděného odpadu zaplavují kvůli ekonomické krizi evropské země. V pondělí proto v Praze jednali šéfové odborů odpadů, aby vymysleli reakci na to, že země třetího světa přestaly odpadky z Evropy vykupovat.

„Účastníci neformálního jednání se shodli na tom, že je nutné i nadále podporovat veřejnost v recyklování, snižovat množství odpadu a minimalizovat obaly,“ přiblížila výsledky schůzky ředitelka odboru Evropské unie ministerstva životního prostředí Veronika Hunt Šafránková.

České ministerstvo jako jednu z prvních reakcí naplánovalo, že při zadávání veřejných zakázek bude jedním kritérií použití materiálu z recyklovaného odpadu. Ten by šel využít například při stavbě protihlukových stěn kolem silničních tahů nebo železnic. Podpora takovýchto zakázek je součástí protikrizového balíčku, který v pondělí přijala česká vláda.

Odpadoví odborníci se v Praze shodli i na tom, že by Evropská unie měla být v recyklaci nezávislá na asijských trzích. Zda tomu tak v současnosti je a kde případně mají evropské země mezery, prověří plánovaná analýza.

Čína, Indie a Pákistán přestali na přelomu roku z Evropy odebírat miliony tun recyklovaného odpadu. Zástupci firem, které s ním obchodují, tvrdí, že přebytky nejpozději do konce roku zpracují. „Jediný problém zůstává u směsného plastu, jehož nadbytek je ale důsledkem nízké ceny ropy. Vývoj na ropných burzách proto bude klíčový pro to, kdy se podaří s nadbytkem plastu vypořádat,“ řekl vedoucí týmu poradců ministra životního prostředí Daniel Vondrouš.

K větší podpoře recyklování odpadů vyzvalo také Hnutí Duha. „Nutné jsou hlavně změny v zákoně o odpadech, jež domácnostem usnadní třídění. Stoupne tak podíl dobře vytříděného, kvalitního odpadu, po kterém je stále větší poptávka. Stát musí cílenými investicemi rozhýbat domácí recyklační průmysl, abychom nebyli závislí na odběru odpadu Čínou. Peníze by ministři měli získat zvýšením poplatků za skládkování,“ navrhuje Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Ministerstvo už má novou podobu odpadového zákona připravenou. Představí ji příští týden, až se ministr Martin Bursík vrátí z konference v keňské Nairobi.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů