Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jednání o rtuti v dalším kole: problémem jsou emise z elektráren, otázkou přidání dalších těžkých kovů

Jednání o rtuti v dalším kole: problémem jsou emise z elektráren, otázkou přidání dalších těžkých kovů

NAIROBI / PRAHA - Masmédia z keňského sídla UNEPu referovala v pondělí po úvodním vystoupení americké delegace především o změně politiky USA v přístupu k ochraně globálního životního prostředí. Přestože podobný obrat většina delegátů tušila, nečekali, že postoj USA bude tak zásadně odlišný od toho, co předvedla ve stejných prostorách Bushova administrativa ještě v říjnu minulého roku. „Dokumentuje to i perlička ze včerejšího jednání, kdy si švýcarský delegát spletl zástupce USA a Evropské unie. Omluvil to tím, že se pohledy na věc natolik sblížily, že je snadné se splést, čemu se všichni v sále smáli,“ dokreslil situaci Petrlík.

Poté, co na začátku jednání v Nairobi o možnosti vytvořit novou globální úmluvu o rtuti Spojené státy deklarovaly jasně své přání k takové dohodě dospět, celý svět byl překvapen tak rychlým obratem. Zástupce České republiky, náměstek ministra životního prostředí Ing. Karel Bláha, CSc. jménem Evropské unie řekl, že si všech jejích 27 členských zemí přeje nejen úmluvu o rtuti, ale zároveň chce, aby zůstala do budoucna otevřená přidání dalších problematických těžkých kovů, konkrétně kadmia a olova. Stejné přání vyslovily africké země, Švýcarsko, Norsko, Jamajka, Mexiko a další státy.

„Právě možnost přidat další problematické látky a míra omezení emisí rtuti z uhelných elektráren jsou témata, kolem kterých se nyní hlavně točí diskuse. Spojené státy chtějí rozhovory o nové úmluvě striktně omezit na rtuť. V tom se shodnou s Čínou, Indií či Pákistánem. V čem se neshodují, je rozsah úmluvy a omezování emisí rtuti z uhelných elektráren (viz samostatný článek na toto téma). Indie, Čína a Pákistán se tak dostaly do izolace a zůstávají největší brzdou konečné dohody. Přesto ani tyto země neřekly jasně, že si globální úmluvu o rtuti nepřejí,“ vylíčil situaci z Nairobi zástupce Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

I přes rozdílné názory na konkrétní podobu úmluvy o rtuti si jsou zástupci České republiky jako předsednické země EU jisti, že v Nairobi dojde k dohodě. „Očekáváme, že tu vznikne mezinárodní vyjednávací výbor, který dostane za úkol tuto dohodu připravit. Po deseti letech diskusí je opravdu na čase, abychom dostali na stůl konkrétní návrh,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci českého předsednictví v Nairobi první náměstek ministra životního prostředí JUDr. Jan Dusík, M.Sc.

„Rtuť je nebezpečná hlavně kvůli její akumulaci v tkáních některých živočichů. Hlavně v rybách se můžeme setkat s vysokými hladinami organických sloučenin rtuti, které jsou nebezpečnější a způsobily také známou minamatskou nemoc v Japonsku v 50. – 60. letech minulého století. Mnoho lidí v této oblasti dodnes trpí poruchami nervové soustavy,“ přiblížila nebezpečnost rtuti pro lidské zdraví mluvčí Arniky Mgr. Zora Kasiková.

Zdroj: http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů