Pátek, 19. dubna 2024

Sankt Petersburg a severozápad Ruska - i v krizi jsou tu exportní příležitosti

Sankt Petersburg a severozápad Ruska - i v krizi jsou tu exportní příležitosti

Ruský trh v minulých letech nebyl a v roce 2009 už vůbec nebude snadnou náhražkou ztracených nebo insolventních západních trhů. Ruská ekonomika stojí a padá s vývojem ceny ropy a v současné době není situace optimistická. Reálná nezaměstnanost jde v jednotlivých regionech prudce nahoru - podle místních podnikatelů se jedná řádově o desítky procent, byť oficiální statistiky uvádějí 5 až 6procentní růst. Rubl devalvoval za poslední měsíc o více než 20 % a stále oslabuje. Zvyšují se místní ochranářská opatření - clo na dovoz osobních automobilů stouplo z 25 na 30 %. V bankovním sektoru se projevuje deficit likvidity, získat úvěr je nyní v Rusku velmi obtížné a úrokové sazby se blíží ke 20 %. Náklady na prosazení nových výrobků (cestovné, proclívání, marketing, servis, příp. kancelář) jsou vysoké, spolupráce s ruskými obchodními partnery je extrémně náročná.

I s vědomím výše uvedených problémů a překážek, je v dlouhodobém horizontu ruský trh jednoznačně perspektivní. Barel ropy nebude stát 40-50 USD navěky, ruský bankovní trh se vyčistí a stabilizuje, podniková sféra zeštíhlí, restrukturalizované firmy zvýší produktivitu, inflace a místní náklady (na pracovní sílu, pronájem ploch) se sníží. Vzhledem k očistným procesům, které v Rusku v podnikové sféře proběhly koncem devadesátých let, jsou katastrofické scénáře méně pravděpodobné a při rehabilitaci cen komodit, která bezpochyby bude provázet fázi budoucího hospodářského růstu, se Rusko v budoucnu opět stane nenasyceným trhem strojů, zařízení i spotřebního zboží. Vzhledem k dlouhodobé povaze procesu získávání kontaktů, budování důvěry a překonávání administrativních a jiných překážek na cestě ke kýženému toku zboží do Ruska, je však prozřetelné započít s přípravou akvizice již dnes.

I v dobách globální konjunktury byl zatím zájem českých firem o ruský trh relativně nízký - soudě podle malé účasti na misích, výstavách a veletrzích v Sankt Petěrburgu ve srovnání s exportéry jiných zemí EU a už vůbec nemluvě o srovnání s asijskými firmami.

Pokud by se tedy měly vytipovat perspektivní obory v regionu, patří mezi ně:

Ekologická infrastruktura

V oblasti projektování čištění odpadních vod již léta spolupracuje pražský Hydrostav s petrohradským Vodokanálem. Technické znalosti místních poměrů Hydrostavu hodlá využít k dodávkám i pražská obchodní firma Inekon. Potenciální dodavatel byl však upozorněn, že město nevyžaduje jen dodávky technologií, ale zároveň i investice. Přitom tendry se nedají obejít - budou vypisovány i na investice. Dodávky pro municipality jsou ostatně vždy realizovány formou tendrů. Účast v nich je náročná a vyžaduje mít v místě svoji pobočku, nebo alespoň místního partnera, který získá licenci na dodávky dané komodity. Nicméně, dodávky svých technologií čištění odpadních vod, byť menšího rozsahu, do Sankt Petěrburgu již realizovala česká firma Environment Commerce, kontejnerové čističky na ostrov Valaam dodala Tesla a. s.

Problém likvidace odpadu není v Sankt Petěrburgu vyřešen a v Leningradské oblasti existují velké skládky odpadu, které mají mít statut přechodné. Velké plány mělo v tomto oboru v Leningradské oblasti ČKD Nové Energo, projekt však zbrzdila změna majitele české firmy a její restrukturalizace. V oblasti je potřeba několika kombinovaných spaloven, schopných generovat elektrickou energii a dodávat teplou vodu k vytápění. Rychlejšímu postupu realizace projektů brání nevyjasněné tarify na odvoz odpadků a výkup elektrické energie.

AUTOR: Martin Pelikán

kráceno

ZDROJ: Exportér

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů