Čtvrtek, 28. března 2024

Domovních čistíren odpadních vod se staví čím dál víc

Domovních čistíren odpadních vod se staví čím dál víc

V posledních devíti letech staveb domovních ČOV přibývá. Zatímco v roce 2001 to bylo 10 staveb, v roce 2005 již 26 a v roce 2008 celkem 47 domovních čistíren odpadních vod.

Zejména při výstavbě nového rodinného domu se investor v případě, že není v místě stavby možné odvedení vlastních odpadních vod do kanalizace na obecní čistírnu odpadních vod (ČOV), musí rozhodnout o jiném způsobu likvidace znečištěné vody. Prakticky má na výběr ze dvou možností, buď vybudovat jímku na vyvážení, nebo domovní ČOV. Z výše uvedené statistiky je zřejmé, že o druhý zmíněný způsob likvidace odpadních vod se zajímá stále více stavebníků.

V případě, že se stavebník rozhodne likvidovat odpadní vody z novostavby rodinného domu pomocí malé domovní ČOV, která je ve smyslu platného vodního zákona vodním dílem, je povinen požádat o povolení její stavby včetně povolení k nakládání s vodami, tzn. k vypouštění vyčištěných odpadních vod z ČOV do vod povrchových nebo podzemních, příslušný vodoprávní úřad. Tím je pro správní obvod obce s rozšířenou působností Blansko Odbor životního prostředí Městského úřadu Blansko.

Poznámka: Z loňského rekordního počtu 47 domovních ČOV jich bylo zkolaudováno jen v samotné obci Bukovinka 15, dále pak 10 v městských částech Blanska a čtyři v obci Doubravice nad Svitavou.

 odbor životního prostředí

http://www.blansko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů