Čtvrtek, 28. března 2024

Ve středních Čechách vznikne nejvýkonnější laser v Evropě

Ve středních Čechách vznikne nejvýkonnější laser v Evropě

Praha – Střední Čechy mají díky strukturálním fondům ministerstva školství šanci, aby se zde vybudoval nejintenzivnější laser na světě určený pro výzkum a vývoj nových technologií. Česká republika by tak získala prestižní postavení ve vědeckém výzkumu, kde by vznikaly zásadní vědecké výstupy.

            „Tento projekt si klade za cíl vybudovat u nás laserovou výzkumnou infrastrukturu, která by měla význam pro celou Evropu. Jedná se totiž o zcela nový typ laseru, který dosud v dané kvalitě na světě neexistuje,“ vysvětluje ekonom Jan Vitula, vrchní ředitel strukturálních fondů na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

            Na přípravě laserového zařízení pracují už řadu let špičkoví zahraniční odborníci včetně vědců z České republiky. Vědecké aktivity by zahrnovaly nejenom oblast fyziky, ale výrazným způsobem mohou posunout dál vědy o přírodě a umožní také nové postupy v lékařství, zvláště pak v onkologii a zobrazovacích technikách.

„Rozsáhlé laserové zařízení ELI se stane celosvětově dominantním centrem základního i aplikovaného výzkumu a výchovy nové generace badatelů. Současně bude podněcovat přenos nových technologií do průmyslu,“ přibližuje Jan Vitula a zároveň upozorňuje na velké příležitosti pro český high-tech průmysl.

Středočeský kraj je ideálním kandidátem z hlediska odborného zázemí, jako jsou vysoké školy a výzkumné ústavy, ale také z hlediska mezinárodní dostupností. Pro střední Čechy by to též znamenalo nárůst pracovních příležitostí.

Projekt nového laseru podporují státy EU a podle slov ředitele Vituly se na jeho potřebnosti shodlo široké spektrum partnerů a budoucích uživatelů napříč celou Unií. Pro Českou republiku tak představuje jedinečnou příležitost postavit se na mapu světového výzkumu v oblasti laserové fyziky.

Eva Fruhwirtová, Tomáš Zdechovský

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů