Úterý, 16. dubna 2024

Pražané se mohou vyjádřit k plánu rozvoje města

Pražané se mohou vyjádřit k plánu rozvoje města

PRAHA - Až do začátku dubna, do 2.4.2009, mají obyvatelé hlavního města možnost vyjádřit se k úvodní části koncepce rozvoje metropole. Takzvané zásady územního rozvoje se pak stanou podkladem pro nový územní plán. Sdružení Arnika kritizuje, že magistrát o přípravě zásadního dokumentu aktivně neinformuje a většina obyvatel proto neví, že projednávání už začalo. „Územní plán změní podobu Prahy. Je potřebné, aby občané měli možnost ovlivnit budoucnost svého města,“ řekl Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Arnika se již dříve kriticky vyjádřila také k celoměstsky významným změnám současného územního plánu. Ty předpokládají například zástavu čtyř pražských nádraží komerčními budovami a rozsáhlé úbytky zelených ploch. „Občanům, kteří by chtěli podávat připomínky k územnímu plánu, nabízíme bezplatnou pomoc. Řada návrhů je vysoce kontroverzní a může vést k dramatickému zhoršení životních podmínek v Praze,“ doplnil Skalský. Zásady územního rozvoje jsou prvním stupněm přípravy nového územního plánu Prahy. Vymezují takzvané rozvojové oblasti a osy, dopravní koridory, územní systém ekologické stability, veřejně prospěšné stavby, a podobně. Obsahují také slovní popis toho, jak by metropole měla do budoucna vypadat.

Připomínkovat zásady územního rozvoje může každý občan, nicméně nový stavební zákon toto právo omezil. Jednotlivec má možnost podat jen „připomínky“, k nimž magistrát nemusí přihlížet. Druhou kategorií návrhů jsou „námitky“, které mají stejnou váhu jako například vyjádření státních úřadů. Námitky však může podat pouze takzvaný zástupce veřejnosti, který musí mít plnou moc nejméně od pěti set lidí upozorňujících na stejný problém.

Veřejná vyhláška a navržené Zásady územního rozvoje jsou dostupné na internetových stránkách pražského magistrátu - zde

Tiskovou zprávu Arniky k celoměstsky významným změnám územního plánu (z 26. ledna t.r.) včetně připomínek najdete zde

Zdroj: ttp://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů