Pátek, 26. dubna 2024

Sex lidí ovlivňuje vodní organismy

Sex lidí ovlivňuje vodní organismy

České Budějovice - Ovlivňuje lidský sex vodní organismy? Jsme součástí hormonálního akvária, jako plavci v koupališti? Může antikoncepce užívaná ženami ovlivnit pohlavní orgány ryb?

Na uvedené otázky hledal odpověď pořad, který se pod hlavičkou ekologických sdružení konal tento týden v Českých Budějovicích.
 

Samci a jikry
 
„Když našli britští rybáři v těle rybího samce jikry, nestačily se divit,“ přibližuje ředitel organizace Rosa Josef Kadubec novinový titulek, který reagoval na událost ze závěru minulého století.
 

„Pro někoho je to známý fakt. Většinu z nás to však asi stále zaráží a myslíme si, že jde o bulvární článek postavený na smyšlenkách,“ říká Kadubec. Ředitel Rosy však upozorňuje, že popsaný jev je skutečný.
 

Pravděpodobnou příčinou toho, že rybí samci ztrácejí svoji mužnost, jsou podle Kadubce tak zvané endokrinní disruptory, které se do vody dostávají zprostředkovaně z moči žen užívajících hormonální antikoncepci. „Na první pohled by se mohlo zdát, že užívání hormonů je neškodné, protože všechen odpad prochází čističkami odpadních vod, ale není tomu tak,“ upozorňuje Kadubec.
 

Čistička odpadních vod nedokáže tyto látky z odpadní vody odstranit a tak se hormony dostávají stále ve větším množství do vodního systému – od nejmenších toků, přes řeky až do moře. „Paradoxně si však rybí samci ze své změny nic moc nedělají,“ protože stejným způsobem se do vody dostávají také nejrůznější antidepresiva s hořkou ironií dodává Kadubec. Tématu se věnuje řada vědců od gynekologů po biology a hydrobiology. Zaujala už i filmaře. Režisérka Tereza Tara představila v Českých Budějovicích dokument, který pojednává právě o vlivu zdánlivě čistých splaškových vod na vodní organismy.
 

Znečištění
 
Výzkum v tomto smyslu vedou i odborníci z jihu Čech. „Není to průzkum znečištění, ale toho, co obce vyprodukují,“ řekl k bádání Výzkumného ústavu rybářského Jihočeské univerzity Tomáš Randák.
 

Dosud se sledovaly například toxické kovy, PCB a další látky, které mají například i zákonné limity z hlediska konzumace rybího masa.
 

Nyní se ale ukazuje, že splaškové vody, pokud jsou málo naředěné a ústí do menších toků, mohou poškodit například pohlavní orgány ryb. Zkoumá se nejen působní hormonů užívaných v ženské antikoncepci, ale také zbytků farmakologických přípravků, které se také dostávají do splaškových vod. Výzkumy ukázaly, že i v České republice už mají tyto látky vliv na vodní organismy. „Ne že by to bylo riziko pro konzumenta. Ty látky se v rybách nekumulují, ale mají například vliv na na jejich pohlavní orgány,“ zmínil Randák.
 

„Antikoncepční pilulka je symbolem sexuální svobody. Nakolik je ale volba jejího užívání skutečně svobodná a zodpovědná,“ ptá se Kadubec n adresu málo známého dopadu antikoncepce na životní prostředí s tím, že zprostředkovaně tak může být ovlivněna i mužská neplodnost.
Pokračující výzkumy sice ukazují, že neviditelné znečištění přírody se zhoršuje, ale podle Kadubce zatím není zřejmá nějaká legislativní či jiná snaha státu na to účinně reagovat.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů