Čtvrtek, 28. března 2024

Zástupci evropských ministerstev životního prostředí a financí se sešli v Praze

Zástupci evropských ministerstev životního prostředí a financí se sešli v Praze

Zástupci ministerstev životního prostředí a ministerstev financí členských států Evropské unie a Evropské komise se sešli 24. února v Praze. Účastníci jednali o závazcích v ochraně klimatu s ohledem na aktuální ekonomickou krizi a přípravu na jednání jarní Evropské Rady.

V průběhu svého úterního setkání v Praze podpořili delegáti ministerstev životního prostředí a ministerstev financí ambici Evropské unie být klíčovým globálním hráčem v oblasti boje s klimatickou změnou.

Evropská unie již podnikla významný krok na úrovni EU, když se v klimaticko-energetickém balíčku zavázala ke snížení objemu emisí skleníkových plynů o 20 % do roku 2020 (o 30 % za předpokladu, že i další klíčoví emitenti jako USA, Čína, Indie, Brazílie se v dohodě zaváží k odpovídajícím redukčním cílům). Ambice EU nemůže být úspěšná bez zapojení globálních hráčů. České předsednictví proto v Radě EU vede jednání s těmito významnými producenty skleníkových plynů, aby se zapojili do mezinárodního systému ochrany klimatu a přistoupili k nové klimatické dohodě, která má být vyjednána v prosinci 2009 v Kodani. „Státy Evropské unie si uvědomují, že tato dohoda bude vyžadovat zavedení fungujících mechanismů, na jejichž základě rozvinuté země poskytnou pomoc rozvojovým zemím pro zmírnění dopadů klimatických změn,“ řekl Tomáš Zídek, náměstek ministra financí ČR.

Právě možné finančních mechanismy, které by mohly pomoci rozvojovým zemím při snižování emisí a zejména přispět k adaptaci na nepříznivé vlivy klimatických změn (jako je sucho, zvyšující se hladiny moří apod.), byly dalším důležitým bodem jednání.

„Vysocí představitelé ministerstev financí a životního prostředí členských států EU nemají příliš příležitostí ke společnému jednání o společných záležitostech. Setkání, které zorganizovalo české předsednictví, poskytlo první významnou možnost ke společné diskusi, nezbytné pro úspěšné dojednání nové globální dohody o ochraně klimatu v prosinci 2009 v Kodani,“ řekl Jan Dusík, první náměstek ministra životního prostředí ČR.

Všichni účastníci potvrdili mimořádný význam společných jednání zástupců ministerstev životního prostředí a financí a vyslovili se pro pokračování podobných schůzek. Potvrdilo se, že i po přijetí závěrů ve všech formacích Rady v březnu 2009 budou diskuse o zpřesnění pozic EU a jejich uplatnění na mezinárodních jednáních dále pokračovat.

Závěry z dnešní neformální schůzky budou podkladem pro jednání Rady EU pro životní prostředí 2. března v Bruselu a Rady pro hospodářské a finanční záležitosti (tzv. Ecofin) 10. března v Bruselu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů