Pátek, 26. dubna 2024

Nepřítelem nové podlahy může být kročejový hluk

Nepřítelem nové podlahy může být kročejový hluk

Mnoho obyvatel ten problém zná. Obyvatel paneláku má občas pocit, že mu nad hlavou pracuje válcovací stolice, klepe tisíce datlů či se tam stěhuje neustále klavír. Po příchodu do bytu nad ním jej však vítá klid a mír, maximálně tam pobíhají roztomilé malé děti, pes a nebo dokonce u stolu sedí jeden člověk. Co se to děje? Je to od těch výše bydlících sousedů schválnost nebo jen shoda náhod, že kdykoliv se tam přijde, vypadá to jako by se nic nedělo? Na vině je kročejový hluk.

Kročejový hluk

Každá deska z pevného materiálu výborně přenáší zvuk, když se na ní poklepe. Dokonce vlivem rezonance jej zesiluje. Tohoto se využívá například u hudebních nástrojů, jako u klavíru, kytary, houslí apod. Bohužel za pevnou desku je možné z tohoto pohledu považovat i železobetonový strop v paneláku. Aby se šíření kročejového hluku zamezilo, používalo se na podlahy vždy PVC. Lidově řečeno lino. Nejen že bylo levné, ale je i měkké a jakýkoliv úder do něj spolehlivě ztlumí. Proto se v panelových domech nemusely používat zvukové izolace, prostě se PVC nalepilo přímo na stropní panel, maximálně ten se před tím vyrovnal několika cm cementového potěru.

Moderní bydlení

Jednou z prvních činností, která se při rekonstrukci panelákového bytu plánuje, je výměna PVC za novou podlahovinu. Zpravidla vše sklouzne opět do standardu. Proto je ve většině rekonstruovaných panelových domů plovoucí podlaha, v koupelně a kuchyni pak dlažba. A neštěstí je hotovo. Tyto podlahoviny jsou tvrdé a proto netlumí nárazy, naopak kročejový hluk intenzivně šíří.

Je na výměnu podlahy potřeba stavební povolení?

Odpověď je jednoduchá. Pokud jde o pouhou výměnu podlahy, není stavební povolení potřeba. Nejedná se o zásah do vzhledu domu ani do nosných konstrukcí a nemění se vliv domu na okolní životní prostředí. Pokud však dochází k náhradě stávajícího PVC za krytinu jinou, v tomto případě za plovoucí podlahu či za dlažbu, může být situace kvalifikována jinak. Dochází k výraznému zhoršení původních vlastností domu, neboť strop mezi dvěma různými byty má horší zvukově izolační vlastnosti. Lze se proto domnívat, že takováto výměna podlahové konstrukce může být uznána za rekonstrukci podléhající stavebnímu povolení se všemi důsledky.

Jaká je obrana?

Především je nutné si uvědomit, jaký provoz v bytě je. Pes, který je přes den zavřen v pokoji s plovoucí podlahou či v kuchyni s dlažbou dokáže svými klapajícími drápky napáchat neskutečné množství hluku stejně jako dřevěná židle posouvaná po této podlaze nebo několik roztomilých dítek. Pokud tedy v domácnosti je nějaký zdroj takovéhoto hluku, je potřeba se plovoucí podlahy, dlažby, ale i dřevěné mozaiky apod. vyhnout. Domácnosti, kde jsou nohy židle podlepené filcem a kde se doma nosí měkké pantofle, tam problém nebude. Je-li nebezpečí, že v bytě bude zdroj hluku, je potřeba zvolit vhodnou podlahovinu. Tou může být opět PVC, může to však být i plnoplošný koberec a nebo klasické linoleum, které je z latexu, drceného korku a barviv. Jde však o dost nákladnou krytinu.

Autor:

Ing. Roman Šubrt sdružení Energy Consulting, o.s. www.e-c.cz, roman@e-c.cz

http://bydletvpanelu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů