Čtvrtek, 28. března 2024

Česko se představilo na veletrhu Biofach

Česko se představilo na veletrhu Biofach
Česká republika se jako předsedající země EU představila na mezinárodním veletrhu biovýrobků Biofach, který se konal od 19. do 22. 2. 2009 v německém Norinberku. Biofach je nejvýznamnější mezinárodní akcí v oblasti bioproduktů, biopotravin a ekologického zemědělství v Evropě a letos oslavil už 20. ročník. Pravidelná prezentace ČR byla letos poprvé podpořena účastí ministra zemědělství Petra Gandaloviče.
 
Ministr zemědělství Petr Gandalovič na veletrhu společně s evropskou komisařkou pro zemědělství a rozvoj venkova Marií Fischer Boelovou slavnostně představili „Nové nařízení EU o biopotravinách a ekologickém zemědělství“.
 
Česká národní expozice, opět zorganizovaná ministerstvem zemědělství, letos především vyzdvihla význam ČR jako předsedající země v Radě EU. Na společném stánku v barvách „předsednictví“ se představilo 11 českých firem a všechny významné instituce působící na území ČR v oblasti ekologického zemědělství, a to na dosud největší výstavní ploše 120m2.
 
Na společném stánku v barvách „předsednictví“ se představilo 11 českých firem a nevládní organizace působící v oblasti ekologického zemědělství. Mezi vystavovateli byli významní producenti mléčných biovýrobků, zpracovatelé biomasa, dodavatelé a zpracovatelé zeleniny, nápojů a dalších potravinářských výrobků. Součástí expozice byla prezentace nejvýznamnějších nevládních organizací: Svaz PRO-Bio, Bioinstitut a Pro-bio Liga. Od letošního roku se stal Biofach oficiálním partnerem české národní soutěže „Česká biopotravina roku“.
 
Na letošním veletrhu představilo své certifikované výrobky 2.900 vystavovatelů, z toho více než dvě třetiny ze zahraničí. Původním a stěžejním tématem veletrhu BioFach jsou biopotraviny a produkty ekologického zemědělství. S rostoucím zájmem o „zdravé“, chemicky neošetřené, výrobky se nabídka sortimentu neustále rozšiřovala, a nyní zahrnuje také ekomódu, doplňky do domácnosti, hračky, zboží z férového obchodu a přírodní kosmetiku. Již tradičně je vybrána partnerská země roku, kterou se letos stalo Dánsko. Dánsko patří mezi země s tradičně velmi pozitivním vztahem k ekologickému zemědělství. Dánští spotřebitelé zaujímají v rámci EU první místo ve spotřebě biopotravin.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů