Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arnika se odvolala proti vykácení čtyřřadé aleje v Komenského sadech v Ostravě

Arnika se odvolala proti vykácení čtyřřadé aleje v Komenského sadech v Ostravě

OSTRAVA – Po dvou letech diskusí vyhověl odbor ochrany životního prostředí ostravského Magistrátu kontroverznímu požadavku Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz na vykácení čtyřřadé lipové aleje v Komenského sadech. Magistrát se rozhodl pro vykácení aleje přesto, že některé ze zpracovaných posudků byly pro zachování aleje. Sdružení Arnika se proti tomuto rozhodnutí odvolalo: „Nesouhlasíme s postupem magistrátu, který při svém rozhodování  nevzal v úvahu znalecký posudek RNDr. Boženy Gregorové, zakladatelky české dendrologie, který jasně hovoří pro zachování aleje, označuje ji za stabilní a vitální, a naopak opřel své povolení ke kácení o podle našeho názoru nedostatečný posudek Botanického ústavu Akademie věd ČR,“ uvedla Helena Váňová z ostravské pobočky sdružení Arnika (1). „Magistrát se nepřiklonil k možností zachování aleje, přestože i posudky doporučující její pokácení konstatovaly, že kácení není akutní a že je lze odložit“, dodala.

 

Proti kácení čtyřřadé lipové aleje se razantně vyslovili i občané města, kteří podpořili petici za její zachování, pod níž je více než 2 600 podpisů (2). Proběhly i debaty mezi odborníky, zástupci městského obvodu a občany. Na stav aleje, ve které rostou lípy přibližně ve věku 30 až 80 let, bylo vypracováno celkem 9 posudků (3), z toho jedno hodnocení se týkalo vlivu stromořadí na stav ovzduší v lokalitě a v jejím okolí. Pro vykácení se jasně vyslovily 2 z těchto posudků, některé další připustily, že radikální řešení lze odložit, neboť stav aleje to akutně nevyžaduje (například stanovisko Agentury ochrany přírody a krajiny). Jiné posudky navrhovaly ořezy a redukci počtu stromů v aleji. Takové zásahy však dle vyjádření Magistrátu nejsou žádoucí z důvodu poškození stability a estetického vzhledu aleje.

Pro zachování aleje se vyjadřují celkem 4 posudky, z nichž nejvýraznější je znalecký posudek RNDr. Boženy Gregorové, který byl vypracován na žádost České inspekce životního prostředí. Tento posudek hodnotí zmiňovanou alej jako vitální a stabilní. Vysoce oceňuje její přínos pro kvalitu ovzduší v lokalitě, kde nejenže poskytuje dobré mikroklima přímo pod stromy, ale má také pozitivní vliv na přilehlé travnaté plochy.  Magistrát však opřel své rozhodnutí o znalecký posudek Botanického ústavu Akademie věd ČR, který byl vypracován na jeho objednávku, avšak nesplňoval některá kriteria tohoto zadání, zejména nehodnotil stromy v aleji v období plné vegetace. "Tento postup nepovažujeme za objektivní. Domníváme se, že Odbor ochrany životního prostředí ve svém rozhodnutí o vykácení aleje porušil zákon o ochraně přírody, neboť dostatečně neprokázal, že ke kácení stromů existuje závažný důvod dle §8 odst. 1 tohoto zákona,“  vysvětlil Lukáš Matějka, právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Dokládají to odborné posudky, z nichž vyplývá, že alej není ve stadiu odumírání, naopak jde o vitální a v podstatě mladé stromy, neboť lípy se dožívají 100, 200 a více let.

Navrhovaná náhradní výsadba je zcela nedostatečná – za 151 vzrostlých stromů a 2 tisy má být vysazeno pouze 61 nových stromů a 20 magnolií. Tím dojde ke značné ekologické újmě, kterou funkce nových dřevin nedokáže kompenzovat.  Zásah je zcela nevhodný i z hlediska kvality ovzduší, které je v Ostravě nejhorší z celé republiky. Tato skutečnost ještě umocňuje pozitivní přínos stromů, které zachycují například nebezpečný jemný polétavý prach, který na sebe váže toxické látky, například těžké kovy nebo organické látky jako dioxiny, jež tak snáze pronikají do lidského organismu. "Z hlediska celkové koncepce obnovy parku by bylo vhodnější, aby se nyní dokončily náhradní výsadby v jiných částech parku, které zde již byly potvrzeny náhradou za likvidaci stromů jinde v Ostravě. Kácení uvedené aleje, které dle posudků (a to i těch, které kácení schvalují) není akutní, by bylo lepší odložit do doby, kdy tyto náhradní výsadby začnou plnit svou funkci," doplnila mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Vykácení aleje by bylo dalším plošným kácením, které je z hlediska kvality životního prostředí v Ostravě neobhajitelné. V Ostravě jsou každoročně káceny desítky až stovky stromů, mnohdy zcela bez náhrady. Naposledy zastavila v únoru Česká inspekce životního prostředí plánované vykácení stromů v ulicích v ulicích M. Kopeckého a Čs. exilu v Ostravě – Porubě (4).


Přílohy a poznámky:

 

(1)   Text odvolání podaného Arnikou Vám na požádání zašleme.

(2)   Petice je dostupná na webových stránkách sdružení Svatý Václav www.stromyvemeste.cz

(3)   Všechny posudky i rozhodnutí magistr jsou k dispozici zde: www.stromyvemeste.cz

(4)   Viz zpráva Arniky z 14. února t.r.: arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů