Čtvrtek, 18. dubna 2024

Děti Země prosadily lepší životní podmínky prasat ve velkochovu ve Velkých Albrechticích

Děti Země prosadily lepší životní podmínky prasat ve velkochovu ve Velkých Albrechticích

Děti Země vyjednaly s firmou SUGAL smlouvu o zlepšení podmínek zvířat ve velkochovu

 

Dnešního dne byla podepsána smlouva mezi sdružením Děti Země a společností SUGAL, s r.o., která provozuje velkochov prasat ve Velkých Albrechticích. Ve smlouvě se firma zavázala k dodržování několika podmínek, které zlepší životní úroveň prasat vykrmovaných ve velkochovu.

 

Děti Země, které se účastnily řízení o vydání integrovaného povolení pro tuto farmu, navrhovaly, aby Krajský úřad Moravskoslezského kraje zahrnul do rozhodnutí několik podmínek týkajících se chovu prasat. Jelikož kraj celé vyjádření zamítl, Dětem Země nezbylo, než podat odvolání. Firma SUGAL však sdružení oslovila s návrhem na řešení, neboť splnění navrhovaných podmínek pro ni nepředstavuje problém. Děti Země se tak dohodly přímo s firmou a své odvolání stáhly.

 

Bylo lepší uzavřít s firmou smlouvu a prosadit tak zlepšení životních podmínek zvířat, než čekat na rozhodnutí krajského úřadu s nejistým výsledkem,“ uvádí Martin Hyťha z Dětí Země.

 

Hlavní výhodou je slaměná podestýlka nebo jiný poživatelný materiál, který budou mít prasata ve výkrmu k dispozici a budou tak moci lépe uspokojovat své přirozené potřeby. Dalšími závazky firmy je dodržování pro zvířata příznivého světelného režimu a pravidelné každoroční školení zaměstnanců týkající se životní pohody zvířat, správné péče o ně a jejich ošetřování.

 

Zvířecí velkochovy jsou, co se týče životního standardu zvířat, obecně velmi špatné. Jsme ale rádi, že se nám u farmy ve Velkých Albrechticích podařilo prosadit alespoň některá opatření pro zlepšení životních podmínek zvířat,“ komentuje výsledky jednání Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země, která se velkochovy zabývá.

 

Na dodržování dohodnutých podmínek budeme v budoucnu bedlivě dohlížet,“ doplňuje Hyťha. Smlouva totiž zahrnuje i právo Dětí Země provádět namátkové kontroly dodržování závazků a stanovuje smluvní pokuty pro případ jejich porušení.

 

Celý text smlouvy je možné nalézt zde:

www.detizeme.cz

 

Kampaň Dětí Země týkající se hospodářských zvířat:

www.detizeme.cz

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

SUGAL, s.r.o.: 556 410 021

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů