Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha, matka hluku

Praha, matka hluku

Tak dlouho si město myslí, že se mu nemůže nic stát, až zaklepe exekutor. Své by o tom mohl vyprávět Rakovník v září 2006, letos Karlovy Vary - a jenom Praha si myslí, že jí se to určitě nestane?

Řeč je o žalobě tří tisíc občanů proti hluku z magistrály. Loni touto dobou jim odvolací soud vyhověl a dal Praze rok na ztišení. Lhůta vypršela, a co se stalo? Nic.

Praha říká, že za to přece nemůže: dálnice středem města je bezohledné dědictví předchozího bezohledného režimu. Ano, ale to žalující nemusí zajímat. Mají to štěstí, že už žijí v zemi, která bere právo vážně. Praha také říká, že lhůta je šibeniční: obchvat ani tunely do roka nepostavíš. To je však pohled silničáře, který už si v duchu kreslí miliardové investice. Koneckonců, sama metropole v "akčním plánu na snížení hlukové zátěže" počítá na celé magistrále prostě se snížením rychlosti na 50 km/hod.

Magistrát se vůči občanům od magistrály chová tak přezíravě, jako by měl jisté zrušení rozsudku na Nejvyšším soudu. Nemá ale nic a lhůta dotikává. Rakovník kdysi měl od soudu příkaz "ztišit" skateboardové hřiště, a nedělal nic. Vary měly pravomocně nařízeno vydat informace, a nedělaly nic. Až se jednoho dne probudily a měly obstavený nemovitý majetek.

Ve Varech platil náklady ze svého odpovědný úředník. Že se v Praze nebojí?

tomas.nemecek@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů