Pátek, 19. dubna 2024

Solventní inkoust z kukuřice? Proč ne!

Solventní inkoust z kukuřice? Proč ne!

Kalifornský výrobce inkoustů - společnost EFI - vyvinula nový segment inkoustů šetrných k životnímu prostředí. Jsou vyrobeny z kukuřice a společnost tento nový segment označuje jako "bio solventní inkousty".

Ekologie a étos trvale udržitelného života - zdá se - dorazily i do prostředí digitálních tiskáren. V Česku to sice stále není příliš zvykem, ale velké společnosti na západ do našich hranic začínají brát otázku svého provozu v souvislosti s dopady na životní prostředí velmi vážně. Navíc pokud všechny tyto aspekty zahrnuly do svého workflow, svou "zelenou" politiku jak se patří komunikují. Je totiž výhodná a kromě jakéhosi dobrého pocitu se také zúročí na lepším image firmy. A nakonec, zákazníci na ekologii začínají slyšet a používání k přírodě šetrných materiálů upřednostňují. EFI vychází těmto trendům vstříc svou řadou bio solventních inkoustů, pro které například výrobce tiskáren Mutoh používá značku Mubio.

BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ

Inkousty Mubio jsou vyrobeny technologií, na jejímž začátku stojí kukuřice, bavlna a také soja. Jejich zdroje jsou tedy obnovitelné a společnost EFI ve své prezentaci dokonce uvádí, že by měly mít velmi nízkou uhlíkovou stopu. Mezi další charakteristiky Mubio inkoustů patří biologická rozložitelnost a nepřítomnost škodlivých výparů při schnutí tisku.

Inkoust Mubio byl uznán americkou agenturou EPA (Environmental Protection Agency) jako první ekologický inkoust pro inkjetové tiskárny, který je možné využívat také například v potravinářství.

Požadavky na zohlednění ekologie jsou nepochybně přínosné, zákazníci však i u těchto produktů hledají kvalitu a nejsou ochotni se příliš smiřovat s kompromisy. Ekologicky šetrné materiály proto musí nabízet stejnou, nebo dokonce vyšší kvalitu. I těmto požadavkům by podle EFI měly inkousty Mubio vyhovět.

ZDROJ: SIGN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů