Čtvrtek, 28. března 2024

ČR hrozí sankce za nesplnění odpadového požadavku EU

ČR hrozí sankce za nesplnění odpadového požadavku EU

Praha - Česko do roku 2010 údajně nesplní požadavky EU na skladování odpadu. Řekla to dnes členka představenstva Sdružení provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů (STEO) Jiřina Vyštejnová. V roce 2010 by měla ČR snížit množství ukládaných odpadů na skládku o čtvrtinu ve srovnání s rokem 1995. Podle ředitele pražského zařízení na energetické využití odpadů Aleše Bláhy hrozí Česku za nesplnění tohoto opatření miliardové sankce.

"Česká republika nesplní své závazky v roce 2010 a pravděpodobně ani v roce 2013," řekl předseda komise Rady asociace krajů ČR pro životní prostředí a zemědělství Miroslav Novák. Do roku 2013 by množství ukládaných odpadů na skládku mělo klesnout na polovinu a v roce 2020 na 35 % základu roku 1995.

Podle STEO by Česko mělo odpad více energeticky využívat, tedy spalovat. "Výhřevnost komunálního odpadu dosahuje úrovně hnědého uhlí," uvedla Vyštejnová. Proti spalování odpadů se však staví ekologické organizace. Stavbu spaloven také podle STEO ztěžuje přísná legislativa. Podle zákona o odpadovém hospodářství totiž nelze na energetické spalování odpadu získat dotace ze státního rozpočtu ani z operačních programů EU. Sousední Polsko nebo Slovensko přitom umožňuje získat až 60 procent nákladů na výstavbu spalovny formou dotací.

Podle tiskového mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara jsou veřejné prostředky omezené, ministerstvo proto podporuje především projekty, které vedou k posílení podílu třídění, recyklace a
opětovného využívání odpadů, nikoli k jejich energetickému využití. Česko ale bude pro naplnění požadavku EU potřebovat vybudovat v každém kraji jednu spalovnu. Nyní jsou v česku funkční tři spalovny v Praze, Brně a Liberci. Investiční náklady na vybudování spalovny s kapacitou 100.000 tun ročně jsou dvě miliardy až 2,5 miliardy korun.

V roce 2007 bylo na skládky uloženo 83 % komunálního odpadu

Českou republiku navíc čeká zapojení novely směrnice EU o odpadech z loňského roku do legislativy. Ta mimo jiné zavádí novou pěti stupňovou hierarchii nakládání s odpady. Podle novely by se měla vždy upřednostnit recyklace a druhotné využití odpadu. Ten odpad, který nejde znovu použít by se měl využít k výrobě energie. Pokud jej nelze ani takto využít, bude možné takový odpad uložit na skládku.  

V roce 2007 bylo na tuzemské skládky uloženo 83 % komunálního odpadu v objemu 2,5 milionu tun. Na jednoho obyvatele tak připadá 250 kilogramů skládkovaného odpadu za rok. V roce 2003 to bylo 72 %.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů