Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bursík: Náš ekonomický program pro volby do EP je blízký Obamovi

Bursík: Náš ekonomický program pro volby do EP je blízký Obamovi

Praha - Na ekologii, ekonomiku a Evropu, tedy na tři "E", se ve svém programu pro červnové volby do Evropského parlamentu chce zaměřit Strana zelených. Novinářům to řekl její předseda Martin Bursík poté, co dnes Republiková rada SZ vzala návrh volebního programu na vědomí. Program je podle Bursíka v ekonomické oblasti blízký názorům nového amerického prezidenta Baracka Obamy a je také výrazně proevropský.

Definitivní podobu volebního programu posoudí republiková rada podruhé nejpozději 12. dubna poté, co 28. března v Bruselu evropský sjezd zelených stran přijme celoevropský předvolební program. "V logice věci počkáme na přijetí evropského programu, poté zajistíme, aby ten náš program akcentoval témata významná pro voliče v ČR, ale aby byl plně v souladu s tím evropským, protože jsme součástí širší evropské rodiny," vysvětlil Bursík.

Vicepremiér a předseda zelených připomněl, že tři "E", která chce akcentovat jeho strana, jsou jiná než ta, jenž si vytklo do svého motta současné české předsednictví Evropské unie. "Samozřejmě pro Stranu zelených je absolutní prioritou ekologie, ochrana klimatu, ale vedle toho si uvědomujeme, že tenhle rok se celý bude odehrávat ve stínu dopadů finanční a hospodářské krize," zdůraznil Bursík.

SZ má podle něj protikrizový recept, kterým ale není "pumpovat peníze do stávajících ekonomických modelů". Naopak je podle něj potřeba modernizovat evropské hospodářství či investovat do takzvaných zelených pracovních míst. "Myslím, že tady jsme asi nejblíže programu Baracka Obamy, a je to téma, které budeme hodně akcentovat," podotkl předseda.

Uvedl také, že SZ je nejevropštější českou politickou stranou a také její voliči jsou silně proevropští. "Proto je náš program v principu k EU pozitivní, vnímáme Evropu jako příležitost k prosazení našich národních zájmů prostřednictvím silnější Evropy," zdůraznil Bursík, který je ostrým kritikem názorů prezidenta Václava Klause na Evropskou unii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů