Pátek, 19. dubna 2024

Bursík se zbavil opozice

Bursík se zbavil opozice

Šéf zelených Martin Bursík včera zúčtoval se svou vnitrostranickou opozicí.

Jemu nakloněná republiková rada vyloučila ve vzrušené atmosféře ze strany čtyři největší kritiky současného vedení - poslankyně Věru Zubovou a Olgu Jakubkovou, někdejší první místopředsedkyni Danu Kuchtovou a Martina Čáslavku. Pykají za to, že založili vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, i za dlouhodobou kritiku.

Spory mezi zelenými ale včerejšek nevyřešil. Ze sálu se ozýval pískot, na Bursíka během tiskové konference létala vajíčka a Dana Kuchtová oznámila, že bude dál pracovat ve vnitrostranické frakci. V zákulisí se dokonce mluví i o tom, že by si mohla založit vlastní, "pravou" Stranu zelených. Nikoho dalšího ale zatím k odchodu ze strany nevyzvala.

Obě poslankyně Bursík obvinil, že se snažily lobbovat, aby "jejich lidé" získali křesla na ministerstvu dopravy a obrany. Zubová a Jakubková pohrozily, že pokud premiér Bursíkova slova nevyvrátí, mohly by při příštím pokusu svrhnout kabinet hlasovat proti vládě.

Vyloučení Jakubkové i Zubové by mohlo mít vliv i na vládu. Ve sněmovně, kde kabinet hledá složitě podporu pro většinu svých návrhů, by jejich hlasy mohly chybět. A to i přes to, že ani v minulosti se koalice na jejich podporu nemohla stoprocentně spolehnout.

"Budeme hlasovat stejně jako doteď. A rozhodně se nebudeme vzdávat poslaneckých mandátů," řekla HN Zubová.

Vyloučení členové strany rozhodnutí republikové rady označili za "konec demokracie ve Straně zelených".

Jiní voliči, jiní členové

Zelení byli na vrcholu v červnu 2006, kdy se jejich šest poslanců dostalo do sněmovny a následně strana získala čtyři ministerská křesla v Topolánkově vládě.

Od té doby ale jejich hvězda padá. Zatímco před rokem se jejich preference šplhaly k deseti procentům, dnes jsou na polovině a zelení lavírují na hranici volitelnosti. Totální fiasko má za sebou strana i po podzimních krajských volbách, v nich nezískala ani jediné zastupitelské křeslo. Podobný výsledek jí hrozí v evropských a možná i příštích parlamentních volbách.

A co vlastně zelené rozštěpilo? Paradoxně to byl právě úspěch v posledních parlamentních volbách. Stranu tehdy dostaly do sněmovny hlasy velkoměstských liberálů, bývalých voličů ODA a Unie svobody, které nalákal právě Martin Bursík.

Bursíkovo vítězství

Jenže většina členské základny zelených je jiná než její voliči - stranu tvoří převážně levicoví aktivisté reprezentovaní Danou Kuchtovou.

K názorovému střetu mezi seriózním Bursíkových křídlem a pravým zeleným křídlem Kuchtové proto muselo dojít. Projevovat se začal hned ve chvíli, kdy zelení vstoupili do koaliční vlády.

Bursík stojí v čele zelných už víc než tři roky. Stranu ovládl na pardubickém sjezdu v září 2005. Vedení rozhádané a rozštěpené strany doslova sebral tehdejšímu předsedovi Janu Beránkovi a jeho soupeři Jakubu Patočkovi.

Po vstupu do vlády ale stoupencům Kuchtové začala vadit jeho pragmatická politika a programové ústupky. Boj za ideovou čistotu strany došel až do fáze, kdy Kuchtová loni na podzim kandidovala proti Bursíkovi na předsedkyni strany. Jenže prohrála a současný vicepremiér zelené zcela ovládl. Vedení i republikovou radu obsadil svými lidmi a Kuchtové nenechal ve straně v podstatě žádný prostor.

Jejich střet vyústil právě včera, kdy Kuchtovou a její spojence vyloučila ze strany republiková rada. I tu ovládl Bursík na sjezdu v Teplicích.

Autor/ři: Marie Valášková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů