Pátek, 29. března 2024

Jiří Leschtina: Bursík a jeho snivci

Jiří Leschtina: Bursík a jeho snivci
 

Může smeták, jímž Martin Bursík vymetl ze strany dvě poslankyně, způsobit modřiny na zádech Topolánka? Těžko si představit, že by tihle dva kumpáni nepromysleli, zda se vyloučení Věry Jakubkové a Olgy Zubové nevymstí vrávoravému kabinetu. A pokud premiér souhlasil, je to jen potvrzením trpné odevzdanosti, s níž vláda hodlá dožít.

Na svržení vlády opozice nemá dost hlasů ani s přispěním zelených běženkyň. A zřejmě teď ani dost chuti. Jakubková a Zubová se těžko postaví proti "krizovému" balíku zákonů, podporovanému veřejností. A k dalším přelomovým normám je koalice nepotřebuje. Už žádné nechystá. Tak proč obě ženské spolu s Danou Kuchtovou nevynést v zubech?

Existují důvody, proč to neměl Bursík udělat. Nic tím nezískal. Jakási pseudofrakce, jejímž programem je boj proti předsedovi, bude působit dál. A jestliže chtěl exemplárním potrestáním před nastoupenou jednotkou zastrašit ostatní její členy? To je ve straně aktivistů, dobrodruhů, snivců i výstředníků asi tak účinné, jako když školník pouští hrůzu na teenegery ženoucí se po skončení vyučování po schodech.

Bursík určitě ví, že teď naštval příznivce, kteří stranu zelených volili i pro její uvolněnost a kvas, jimiž se lišila od velkých partají. Snad věří, že ti, kteří nechtějí hlasovat pro ČSSD ani ODS, nebudou mít jinou možnost. Aby se nespletl. Útlé alternativy tady vždy obrům rostly jako houby po dešti. A voliči se za nimi mrštně přesouvají. Tak jako za Bursíkem, když se za podpory protipatočkovské frakce stal šéfem zelených.

jiri.leschtina@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů