Pátek, 19. dubna 2024

Malý zázrak přírody

Malý zázrak přírody

Nejočekávanější a pro někoho i nejkrásnější roční období, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku, se na žádné zahradě neobejde bez cibulovin.

Cibuloviny jsou ideálně přizpůsobeny svému prostředí: v cibulkách a hlízách mají nashromážděny všechny důležité látky pro růst listů a bohaté kvetení. Růst a kvetení musí dokončit ještě předtím, než začnou vegetovat jiné rostliny, které by jim ubíraly světlo a vodu.

Sněženky a spol.

Často již koncem ledna, v závislosti na počasí, se na zahrádkách objevují sněženky. Je jich známo asi 14 druhů a nejznámější je sněženka podsněžník (Galanthus nivalis). Latinské rodové jméno je odvozeno ze slov gala - mléko a anthos - květ, druhové jméno má význam sněžný či rostoucí na sněhu.

Pěstuje se v několika odrůdách, např. ve formě plnokvěté, se žlutou kresbou na květech, s vyšším vzrůstem (až 25 cm). Sněženkám vyhovuje polostinné stanoviště, půda by měla být výživná a vlhká. Množí se cibulkami, které se sází na podzim až 15 cm hluboko (aby v létě nezaschly).

Tvarem podobné sněženkám jsou talovíny (Eranthis hyemalis) s nejprve kulatými, později zvonkovými nažloutlými květy. Talovíny se vyznačují velmi dobrou schopností samovýsevu, díky němuž dokáží během několika let vytvořit poměrně rozsáhlé žlutě kvetoucí plochy.

bledule, www.fotoblog.in

bledule, www.fotoblog.in

Se sněženkami bývá zaměňována bledule (Leucojum). Liší se od nich tím, že okvětní lístky jsou zakončeny zelenavým okrajem a voní po fialkách.

Krokusy v různých barvách

Šafrány a krokusy jsou česká synonyma pro tentýž rod, z něhož některé druhy rozkvétají na jaře a jiné na podzim. Z jarních druhů jsou zajímavé nejranější Crocus tommasianianus a také C. chrysanthus, jehož odrůdy kvetou modře, žlutě a bronzově. Doplněním palety barev mohou být Crocus sieberi s růžovými a nafialovělými odrůdami.

Začátkem března rozkvétá blankytně modrá ladonička (Chionodoxa). Je vhodná nejen pro skupinové výsadby do skalek, ale i jako podrost pod vyšší stromy nebo ji můžete pěstovat v nádobách. Modře také vykvétají ladoňky (Scilla),

Narcisy v barvě slunce

Říše narcisů je velmi bohatá na odrůdy a křížence. Jsou to rostliny, kterým vyhovuje, když je necháte růst bez větší péče, potom vytváří bohaté trsy. Podle druhu květů, výšky rostlin se narcisy dělí do různých skupin.

Rané, jemně kvetoucí druhy tulipánů jsou vhodné do přírodních zahrad. Nízké druhy s leknínovitými květy jsou vhodné do skalek. Vyšší v dubnu kvetoucí tulipány jsou ozdobou trvalkových záhonů.

Foto: www.botanicka.cz

Zdroj: http://utulne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů