Čtvrtek, 18. dubna 2024

Češi nejsou odpadovými přeborníky

Češi nejsou odpadovými přeborníky
V posledních dnech se v médiích objevily zprávy, pocházející z informací Eurostatu o produkci komunálních odpadů v  ČR, z nichž vyplývalo, že Češi patří mezi pozitivní odpadové přeborníky, protože údajně produkují až zázračně malé množství komunálního odpadu - v přepočtu na obyvatele se mělo jednat o 294 kg. Bohužel, realita není zdaleka tak příznivá. Řada z vás se se správnými čísly seznámila ve Zprávě o stavu životního prostředí ČR, pro jistotu a pro ty, kdo Zprávu nemají k dispozici nebo si ji nepřečetli na stránce MŽP (http://www.mzp.cz/cz/zprava_zp_cr_07) posílám reálná čísla:

Celková produkce komunálních odpadů (bez kalů ze septiků a žump) byla v r. 2007 celkem 4 381 448,26 t. Tedy něco přes 438 kg na jednoho obyvatele, nikoliv 294 kg, jak uvádí Eurostat.
 
ČR patří dlouhodobě k zemím, které jsou charakteristické relativně nízkou produkcí komunálních odpadů a produkce kolem 400 kg na obyvatele je u nás vykazována dlouhodobě. Podotýkám v této souvislosti, že v Evropské unii neexistuje jednotná metodika evidence odpadů v jednotlivých kategoriích, proto jsou srovnání mezi zeměmi (například s několikrát citovaným Dánskem) krajně obtížná a problematická. Zkrátka  a dobře, srovnávaná číslavelmi často srovnatelná nejsou, neboť popisují zcela jinou realitu, jiný souhrn odpadů.

Číslo 294 kg na obyvatele by snad mohlo odpovídat produkci směsného komunálního odpadu (toho, co už dál zpravidla není tříděný a v podmínkách ČR končí z více než 70 % na skládkách). V r. 2007 byla jeho produkce v ČR 2 812 356,056 t, tedy cca 281 kg na osobu.


Mgr. Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů