Pátek, 29. března 2024

Dál od pláže, blíž k přírodě

Dál od pláže, blíž k přírodě

Národní park Žemaitija v Litvě patří k méně známým turistickým místům. I sami Litevci se zde někdy cítí jako na výletě do ciziny - nářečí, stejně jako svébytnou povahu zdejších obyvatel, hned nevstřebáte. Krásu a originalitu oblasti Plateliai však nepřehlédnete.

O bvod Plateliai (správní jednotka v Litvě odpovídající zhruba někdejším okresům v ČR), ležící v Národním parku Žemaitija, se pyšní nejhlubším a nejdelším jezerem v celém regionu. Tradiční regata, kdy hladina jezera Plateliai bývá posetá jachtami, patří k vrcholným okamžikům srpna. Jindy se zas výletníci na lodích, kánoích nebo jachtách mohou těšit na sedm ostrovů na jezeře, z nichž k nejzajímavějším patří Pilies.

Litva pohanská

Zdejší masopust, jeden z hlavních svátků roku, snoubí historické tradice, řemesla i originální kulinářské umění. Jestliže se tu masopustní veselicí vyhání zima, jiný významný svátek, Svatojanský nebo také den letního slunovratu, slouží k přivolání úrody. Tyto stále živé pohanské zvyky v okolí doplňují památky z doby předkřesťanské - na kopci Alka, místě starobylé svatyně Mikytai, leží mytologický kámen s otisknutou ďáblovou stopou a zachovala se tam obětní studna.

Oblast je také proslulá každoročním církevním svátkem a slavnou malou bazilikou v obci Žemaičiu Kalvarija. Svatostánky v městečku Plateliai nebo vesnici Beržoras se pak řadí mezi nejstarší dřevěné kostely v Litvě.

Po stezkách i muzeích

Okolí jezera Plateliai je charakteristické zvlněnou krajinou, kde kopce často značí místa bývalých hradů a svatyní. Z vyhlídky se tu jako na dlani otevírají pohledy na jezero s ostrovy i četnými zátokami a na temný les Plokštyne.

Národní park Žemaitija, který se o oblast Plateliai stará, udržuje nejen její prastaré lesy a systémy jezer, ale i zemědělské usedlosti s žematijskou architekturou. Například ves Beržoras u stejnojmenného jezera si zachovala své stařičké ulice, dřevěný kostel ze 17. století a jeden z nejstarších hřbitovů v Litvě.

Obvod Plateliai, protkaný cestami z 9. - 13. století, dýchá středověkou atmosférou i živým kulturním a turistickým děním. Národní park podporuje tradiční zemědělské metody a cestovní ruch šetrný k životnímu prostředí.

Můžete si zde projít několik tematických tras - například stezka Plokštyne vede 3,2 km dlouhým okruhem kolem areálu bývalé vojenské raketové základny, kde se proplétají přírodní stopy s těmi, které tu zanechal člověk. Poznat místní folklor v podobě dřevěných plastik můžete na stezce Paplatele.

Konečně, objevíte tu i muzea významných osobností litevské literatury, etnografické muzeum nebo galerii umění. K přírodním a kulturním památkám lze zavítat také na kole nebo na lodi. Turistické centrum v Plateliai sem pořádá exkurze. Nezapomeňte si s předstihem rezervovat místa.

Text:Vaida Braškyte Němečková

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů