Pátek, 19. dubna 2024

Vernisáž výstavy o světelném znečištění v Sobotišti

Vernisáž výstavy o světelném znečištění v Sobotišti

Dne 8. března se na Slovensku v kulturním domě v Sobotišti konala v rámci Mezinárodního roku astronomie vernisáž výstavy o světelném znečištění. Akce byla společným dílem Slovenského zväzu astronómov amatérov (SZAA), Slovenské astronomické spoločnosti (SAS) a České astronomické společnosti (ČAS). O výstavu je velký zájem a zahájila putování po celém Slovensku.
 
 Výstavu tvoří 7 českých plakátů, které vytvořila Západočeská pobočka ČAS a 3 nové plakáty SZAA a SAS. Ty vytvořil (samozřejmě ve slovenštině) Ing. Pavol Ďuriš. Součástí výstavy jsou také fotografie špatného i dobrého osvětlení a především model ulice osazený dobrými a špatnými lampami. Obě skupiny lamp se dají samostatně rozsvěcet i zhasínat a návštěvníkům mají názorně ukázat rozdíl mezi pouličním osvětlením, které svítí jen tam, kam má a tím, které zbytečně svítí na nebe. Autory modelu jsou Igor Jankových a Bc. Zuzana Fischerová, předsedkyně SZAA, která vernisáží provázela.


 Z České astronomické společnosti se vernisáže zúčastnili předsedkyně RNDr. Eva Marková, CSc., místopředseda Společnosti pro meziplanetární hmotu Ivo Míček, tajemník ČAS Bc. Petr Sobotka a tiskový tajemník Pavel Suchan. Ten zároveň jako předseda Skupiny pro temné nebe pronesl přednášku jak jinak, než na téma světelného znečištění. Přednáška vyvolala delší diskuzi, ve které zazněly zajímavé podněty. Přítomné astronomy jistě potěšila reakce starostky Sobotiště Ing. Dany Černekové, že starostům v tomto směru chybí osvěta, jinak by osvětlení ulic měst a obcí mělo mnohem lepší úroveň.


 Akce byla spojená s oslavou 80. narozenin Mgr. Ladislava Košinára, čestného člena SZAA a SAS a zakladatele hvězdárny v Sobotišti. Gratulanti se sjeli z celého Slovenska a na radnici popřáli vše nejlepší také zástupci obce. Největším darem pro oslavence bylo jistě osvědčení o planetce "(16869) Kosinar", kterou jeho jménem pojmenovala Mezinárodní astronomická unie.


 Vernisáž i oslava proběhly v důstojné a zároveň přátelské atmosféře a ukázaly, že spolupráce na poli astronomie nezná hranic. Nezbývá než popřát výstavě úspěšně putování po Slovensku v naději, že se veřejnosti po jejím shlédnutí "rozsvítí" - nebo raději potemní :-).
 
   Sobotka Petr

http://www.astro.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů