Čtvrtek, 28. března 2024

Řecko: Z historie Korintského průplavu

Člověk se již od starověku snažil zkrátit si mořské cesty prokopáním průplavů.
Řecko: Z historie Korintského průplavu

Jedná se však o nesmírně náročné stavby jak z hlediska technického, tak i ekonomického a časového a nikdy se neobešly bez mnoha obětí na životech.
Jedním z velmi významných průplavů na světě je Korintský průplav mezi Egejským a Jónským mořem. První pokusy o překopání korintské šíje byly podniknuty pravděpodobně už v 7. století př. n. l., podrobnosti však nejsou známy. Přibližně v roce 300 př. n. l. byl tento nápad oživen, avšak zabránily jí domněnky o různé úrovni moří na obou stranách šíje.
K úmyslu vybudovat kanál se vrátili opět císaři Caesar a Caligula v 1. st., ovšem Korintský průplav se začal stavět až za vlády císaře Nerona v roce 67. Ten jej považoval nejen za hospodářskou, ale i prestižní záležitost. Po Neronově smrti však byly práce přerušeny, ve starověku pak ještě vyšla snaha o vykopání průplavu od státníka Herodota Attica.
Mnohem později se o stavbu pokusili Benátčané, ovšem neúspěšně. Korintský průplav v dnešní podoby se začal stavět až v roce 1882 pod vedením maďarského technika. Ke stavbě kanálu dal podnět řecký ministr zahraničí Trikupis ve snaze vylepšit dopravní spojení a urychlit hospodářský rozvoj země. Konce kanálu v Korintském a Egejském zálivu jsou chráněny vlnolamy a přístupové cesty jsou prohloubeny. Kanál vede 6 km průkopem o průměrné hloubce 58m. Je široký 25 - 30 m. Hloubka vody je přibližně 8 m. 

 ZDROJ: Stavby světa

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů