Pátek, 29. března 2024

Stát začal se sanací skládky v Pozďátkách

Stát začal se sanací skládky v Pozďátkách

Pozďátky (Třebíčsko) - Dnes začala likvidace skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku. Stát problematickou skládku odkoupil prostřednictvím společnosti Diamo, která se ujala samotné sanance. 300 milionů korun k pokrytí nákladů na sanaci hradí státní firma Diamo nejen ze svého rozpočtu, ale může dosáhnout také na finance z evropských fondů. Sanaci potrvá přibližně 3 roky.

Jako první krok k likvidaci 30 tun různých odpadů a 10 tisíc tun zelené skalice instalovala firma Diamo na skládku čističku odpadních vod. Řada nebezpečných látek včetně kyseliny sírové vytékaly do podzemních vod ze skládky již několik let.

Skládka měla patřit k nejmodernějším zařízením svého druhu ve střední Evropě. Už v roce 1996, rok po kolaudaci, tu ale došlo k havárii, kdy byl začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. V té době už v ní bylo uloženo kolem 30 tisíc tun odpadu a v roce 1996 zhruba 10 tisíc tun zelené skalice. Od roku 1997 je proto skládka mimo provoz. O dva roky později byl na vlastníka skládky, jímž v té době byla třebíčská společnost DEP POZ, vyhlášen konkurz.

Vláda rozhodla v roce 2002 o uvolnění zhruba 80 milionů korun na sanaci skládky, konkurzní správce ji však prodal zahraniční společnosti ICKM Real Estate. Vlastníci se postupně ještě několikrát změnili. Předloni ministerstvo životního prostředí souhlasilo pouze se sanací skládky bez jejího dalšího rozšíření a provozu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů