Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rath chce u silnic sázet keře

Rath chce u silnic sázet keře
Středočeský kraj chce za každý strom pokácený letos u silnice druhé či třetí třídy vysadit dva nové.

Tam, kde by to bylo pro dopravu nebezpečné, budou do budoucna místo stromů keře. Peníze na tuto akci má kraj získat mimo jiné z úspor jednotlivých organizací správy a údržby silnic. Včera to oznámil středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Aleje stromů nechávala podél cest vysázet už císařovna Marie Terezie a v poslední době se o ně rozpoutal boj. Ředitelství silnic a dálnic plánovalo v Česku vykácet na devět tisíc stromů. Hlavním argumentem bylo, že stromy podél silnic jsou nebezpečné pro řidiče. To ovšem pobouřilo ekology, kteří začali proti kácení protestovat.

Počátkem března po výzvách ochránců přírody se ředitelství rozhodlo, že se zdrží plošného kácení stromořadí kolem státních silnic do doby, než se zmapuje jejich stav.

Ve Středočeském kraji roste dnes podél silnic zhruba 355 tisíc stromů. Vykácet by se jich letos mělo přes 900, a to těch, které jsou nemocné, poškozené nebo ohrožují bezpečnost na silnicích.

"Pravděpodobně do konce letošního roku bychom měli vysadit nových 1800 stromů," řekl včera Rathův krajský náměstek pro oblast dopravy Robin Povšík (ČSSD).

V posledních letech mírně přibylo dopravních nehod, při nichž řidič narazí do nějaké překážky - stromu či sloupu veřejného osvětlení.

Rath proto chce, aby se na nebezpečných místech vysazovaly místo stromů keře. Vznikly by tak podél silnic jakési živé ploty.

"Keře mají tu výhodu, že neznamenají žádnou pevnou překážku. Takže když tam náhodou vjede auto, tak to neznamená pro posádku ohrožení," podotkl Rath.

Šéfku kontrolního výboru a opoziční zastupitelku za ODS Dagmar Nohýnkovou Rathovo rozhodnutí překvapilo. Rozpočet na údržbu silnic je podle ní letos velmi realistický, a hrozí tudíž, že by peníze na původní účel mohly chybět.

Středočeské silnice jsou podle Nohýnkové navíc ve velmi špatném stavu.

"Jakékoliv přesuny mně připadají, mírně řečeno, nerozumné," řekla.

Na údržbu silnic letos kraj vyčlenil kolem 1,5 miliardy korun. "Plánují se audity hospodaření, předpokládáme, že tyto kontroly určitě objeví řadu skrytých zdrojů. Čili částečně by to mělo jít z vnitřních úspor těchto příspěvkových organizací kraje," řekl Rath.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů