Pátek, 19. dubna 2024

Moře, v němž se neutopíte

Květinový park Keukenhof nedaleko Amsterdamu, možná nejhezčí jarní zahrada na světě, letos slaví 60. výročí od otevření.
Moře, v němž se neutopíte
Na oslavy narozenin parku Keukenhof přijede i samotná nizozemská královna Beatrix. Program oslav, které vypukly ve středu 18. března, je bohatý. Pokud jste milovníci velkých shromáždění, vypravte se sem hned.

Jestli si ale nesmírnou krásu květin všemožných barev chcete užít v klidu, odložte výlet o pár dní. Vyplatí se vyčkat na jaro v rozpuku. To pak tulipány, krokusy, lilie, hyacinty, amarylis a spousta dalších květin rozbalí své květy a park u vesničky Lisse zazáří všemi barvami, až oči přecházejí.

Dobrý marketingový tah

Nápad to byl od pěstitelů a vývozců květinových cibulí dobrý. Na konci 40. let minulého století se rozhodli, že svému obchodu udělají výkladní skříň, a osadili zámecký park Keukenhof množstvím květin, především oblíbených tulipánů. Postupně sem začali lidé jezdit nejenom za obchodem, ale i za půvabem a příjemnou atmosférou místa.

V roce 1957 přibyla do parku nová atrakce v podobě vodního mlýna, který byl v roce 1892 vyroben v Groningenu. Koupila ho tehdy přepravní společnost Holland-America Line a Keukenhofu ho darovala. Po mlýnu přišly na řadu zábavní atrakce pro děti a v dnešní době je park také významným kulturním místem. Slouží totiž jako umělecká galerie pod širým nebem pro sochařská díla významných i začínajících umělců.

Park zabírá celkem 32 hektarů plochy a o zhruba sedm milionů cibulových květin se tu stará pouhých 24 zahradníků. Květiny sázejí do země ve třech vrstvách podle období květu: nejprve krokusy, narcisy, pak tulipány a hyacinty.

Jedinečná seskupení květin s různými trvalkami v zeleni členitého parku s vodními plochami, kvetoucími keři a starými stromy vytvářejí úžasnou podívanou. Ve čtyřech pavilonech Keukenhofu se konají květinové výstavy a soutěže o nejkrásnější výpěstky.

Lodě, které nesmrdí

Vzhledem k rozlehlosti parku je ideální ho projet na kole. Za 8,5 eura si tu půjčíte na celý den kolo - pánské, dámské, dětské, jaké budete chtít - a k tomu dostanete ještě mapku. Na výběr máte celkem šest značených tras v délce od 5 do 40 kilometrů.

Dopřát si můžete rovněž zhruba hodinový výlet speciálními loďkami, které vás za 7,5 eura provezou areálem. Ten je totiž protkán vodními kanály křížem krážem. Do lodí, poháněných elektrickým motorem šetrným k životnímu prostředí, se vejde pohodlně zhruba dvacet lidí. Jde o upravená plavidla ideální pro mělké vody, která používají zdejší zahrádkáři a pěstitelé pro různé druhy prací.

New Amsterdam - New York

Každý rok květinový park Keukenhof připomíná nějakou významnou událost. Loni to byly olympijské hry v Číně, letos je za téma zvoleno 400. výročí objevitelské cesty anglického mořeplavce Henryho Hudsona. Ten v roce 1609 dorazil pod vlajkami holandské Východoindické společnosti do míst dnešního New Yorku, kde byla později založena osada Nový Amsterdam. Tuto spojitost v parku připomíná velkolepá mozaika z 25 tisíc cibulí květin zobrazující sochu Svobody.


Zážitek

Alexandr Konečný, návštěvník parku

"O historii parku, rozloze květinových expozic i pěstebních polí, počtu vypěstovaných rostlin či dovednosti zahradníků se lze dočíst v každém prospektu cestovních kanceláří. Potud jsou mé dojmy z návštěvy Keukenhofu turistickou konfekcí. Stačila však vydatná dešťová přeháňka a mám něco navíc. Přízemní pavilon královny Juliany, zastrčený "za dvěma třemi pěšinkami, dvěma třemi vodními plochami", mi poskytl nejen úkryt, ale také neopakovatelný zážitek. Expozice začíná klasickými květinovými aranžmá, pokračuje výstavou hraček a užitných předmětů inspirovaných květinami a vrcholí floristickými oděvními kreacemi. V roce 2007 se zde mimo jiné uskutečnila mezinárodní soutěž designérů na téma Království klobouků. Nejzdařilejší výtvory se staly stálými exponáty."


Jak se tam dostat

Do Keukenhofu se asi nejlépe dostanete tak, že poletíte z Prahy do Amsterdamu. V Amsterdamu si lze cestu do květinového parku domluvit přímo v hotelu nebo vyjet vlakem do Leidenu a odtud autobusem číslo 54 rovnou do parku.


Informace

V letošním roce je Keukenhof otevřený od 19. března do 21. května, každý den od 8 do 19.30 hodin. Vstupné stojí 13,5 eura, děti (4 - 11 let) zaplatí 6,5 eura. Pokud dorazíte autem, vyjde vás parkování na 6 eur.

www.keukenhof.nl
Text:Kateřina Hovorková
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů