Pátek, 29. března 2024

První spalovnu na severu Moravy stále provází finanční nejistota

První spalovnu na severu Moravy stále provází finanční nejistota

Ostrava - Přípravu stavby první spalovny odpadu na severu Moravy, která si vyžádá zhruba pět miliard korun, nadále provází finanční nejistota. Kraj spolu s pěti městy stále očekává, že jim ministerstvo životního prostředí umožní získat evropskou dotaci. To však ministerstvo dlouhodobě odmítá, pokud se nebude komunální odpad kromě spalování i třídit a dále využívat. ČTK to potvrdila Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva.

Krajské integrované centrum nakládání s odpady (KIC) by mělo vzniknout do roku 2015 v bývalém areálu dolu Barbora na Karvinsku. Jeho součástí bude spalovna odpadu, sedm překládacích stanic a sběrných dvorů. Ve spalovně se energeticky využije téměř 200 000 tun směsného komunálního odpadu ročně. Teplo, které spalováním vznikne, chce odebírat energetická společnost Dalkia Česká republika.

"Součástí centra nebude mechanicko-biologická úpravna odpadu. Do spalovny se bude vozit pouze zbylý komunální odpad, který se předtím vytřídí ve městech. Třídění odpadové směsi přímo v centru by bylo neekonomické a neekologické," vysvětlil ČTK vedoucí odboru životního prostředí na moravskoslezském hejtmanství Tomáš Kotyza.

Právě s tím ale opakovaně nesouhlasí ministerstvo životního prostředí, které by mohlo projektu přidělit až 38procentní dotaci z operačního programu Životní prostředí. Podle Krebsové by ale kraj musel projekt, který je zatím víceméně "spalovnou s využitím energie", zásadně přepracovat. "Musel by počítat například s tříděním bioodpadu a jeho využitím v bioplynové stanici či kompostárně. Zkrátka řešit odpadové hospodářství opravdu integrovaně," uvedla pro ČTK.

Zástupci kraje i pěti statutárních měst (Ostravy, Opavy, Karviné, Frýdku-Místku a Havířova) věří, že ministerstvo svůj názor změní. "Pokud ne, bez evropské dotace bude spalovna klasickým komerčním projektem, což pocítí každý občan ve své peněžence," řekl novinářům hejtmanův náměstek a předseda dozorčí rady společnosti KIC Odpady Miroslav Novák (ČSSD). Právě tato společnost, jejímž stoprocentním akcionářem je zatím Moravskoslezský kraj, projekt odpadového centra připravuje.

Do června chce KIC Odpady převést akcie na pětici měst, která by pak za projekt přebrala zodpovědnost a kraj by zůstal jen "morální podporou", dodal Kotyza. Peníze na stavbu spalovny si chce společnost také půjčit od Evropské investiční banky, u níž si už předjednala úvěr na 50procentní krytí stavby. Pokud by projekt evropskou dotaci nezískal, musela by zřejmě města, noví akcionáři společnosti, sáhnout hluboko do svých rozpočtů.

"V tom případě by ale nastala úplně jiná ekonomická situace. Naše město na to určitě nemá prostředky. Platí tedy to, co jsme říkali vždycky: na budování spalovny se finančně podílet nehodláme a počítáme s evropskou dotací," řekla novinářům mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

I přes finanční nejistotu pokračuje společnost KIC Odpady s přípravou projektu. "Hotová je studie proveditelnosti a dokumentace pro posouzení vlivu záměru stavby na životní prostředí, která bude co nejdříve zveřejněna na krajském webu," dodal Kotyza.

Zástupci kraje i měst věří, že změnit postoj ministerstva jim pomůže i samotný tlak vyvolaný směrnicemi Evropské unie. Podle nich bude už v roce 2010 potřeba snížit v České republice množství odpadů ukládaných na skládku o 20 procent oproti roku 2000. "Na skládkách nebude smět skončit 900 000 tun komunálního odpadu. Bez spalovny kraj tyto směrnice prostě splnit nemůže," naznačil Novák.

Hana Halfarová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů