Pátek, 29. března 2024

Komise chce stáhnout neekologické žárovky z trhu

Komise chce stáhnout neekologické žárovky z trhu

Neúsporné žárovky do roku 2012 postupně zmizí z trhů v Evropské unii. Evropská komise schválila dvě nařízení, která počítají s postupným nahrazováním klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami.

"Nahrazením osvětlujících výrobků z minulého století výkonnějšími technologiemi si evropské domy, budovy a ulice udrží stejnou kvalitu osvětlení, avšak za úspory energie, CO2 i peněz," řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Opatření, která Komise přijala, by podle odhadů Bruselu měla ušetřit každý rok kolem 11 miliard eur (zhruba 297 miliard Kč). Tyto peníze by pak mohly být investovány do evropského hospodářství.

Množství energie, jež by se mělo ušetřit, prý odpovídá spotřebě elektřiny Belgie. Do ovzduší se pak díky úpravě ročně vypustí o zhruba 32 milionů tun oxidu uhličitého méně než nyní. Opatření byla už předjednána s členskými státy i Evropským parlamentem.

Nařízení stanovují technické podmínky a požadavky, které budou muset žárovky pro domácnosti i výrobky k osvětlování průmyslových budov či ulic na trhu splňovat. Průměrná domácnost by měla podle odhadů Bruselu díky novým opatřením ušetřit ročně na účtech za elektřinu 25 až 50 eur (676 až 1352 Kč).


AUTOR Euroskop
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů