zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Češi mají první "pravou" biorestauraci s certifikátem

24.03.2009
Zemědělství
Češi mají první  pravou  biorestauraci s certifikátem

Zastánci ekologie a především milovníci zdravé stravy mají nyní důvod slavit - v Česku vznikla první certifikovaná biorestarauce. Licence byla udělena před pár dny dvojici brněnských jídelen s názvem Rebio, které provozuje moravská firma Rebio Sun.

Je to poprvé od počátku devadesátých let, kdy se v Česku ekologicky šetrné biopotraviny začaly prodávat, co se logo BIO objeví i na veřejném stravovacím zařízení.

Není bio jako bio

"Naši první restauraci jsme v centru Brna otevřeli už v roce 2004, druhá přibyla loni v létě," říká majitel Rebia Miroslav Korbička.

V té době ovšem restaurace fungovaly jen jako jídelny se zdravou stravou, oficiální titul "BIO veřejné stravovací zařízení", který ve svých zákonech vymezuje Brusel a slyší na něj i české vládní instituce, udělila Rebiu nezávislá inspekční organizace KEZ.

Ta v Česku funguje jako kontrolní orgán ekologického zemědělství a prověřeným biopotravinám může vydávat certifikáty BIO. Kromě KEZ mají stejnou pravomoc mají ještě dvě další organizace organizace - Biokont CZ a ABCERT, ovšem KEZ jako jediný zahájil vlastní program i pro certifikaci biorestaurací.

"Certifikace restaurací je velmi důležitá. S biocertifikátem získají návštěvníci restaurací maximální důvěru v transparentnost celého dodavatelského řetězce. Jídelny a restaurace si snad brzy uvědomí, že pokud se chtějí na trhu odlišit a působit důvěryhodně, certifikace provozu dle bio směrnic je nezbytná. Napsat si totiž na jídelní lístek "bio", a nebýt certifikován je nejen neseriózní vůči zákazníkům, ale také nefér vůči ostatním, certifikovaným provozům," říká Tomáš Václavík ze společnosti Greenmarketing, která se specializuje na oblast marketingu v ekologickém zemědělství.

Bio chutná i za krize

Přestože biopotraviny bývají kvůli přísným výrobním předpisům až jednou tak drahé než běžné výrobky, vyšší cena jim neškodí. A to dokonce ani v době krize, která zákazníky nutí šetřit.

"Spotřeba biopotravin se u nás loni zvýšila o 40 %, tedy o více než půl miliardy korun na současných 1,8 miliardy. Po sedmdesátiprocentním zvýšení prodejů v roce 2007 se sice růst vloni zpomalil, nicméně stále roste český trh nejrychleji na světě," tvrdí Václavík.

Ani samo Rebio krize prozatím nepálí, počet zdejších strávníků se v posledních dvou letech zdvojnásobil a majitel Rebia nevylučuje ani expanzi do Prahy. "Přesto se ale snažíme krizi nepodcenit a pečlivě kontrolujeme provozní náklady," dodává Korbička.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí