Pátek, 29. března 2024

Jihočeská farmářka získala evropskou cenu za ochranu půdy

Jihočeská farmářka získala evropskou cenu za ochranu půdy
Jihočeská farmářka Jana Maděrová byla minulý týden v Bruselu oceněna evropskou Cenou za ochranu půdy a životního prostředí za svůj projekt protierozních opatření. ČTK o tom dnes informovalo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství. Ocenění, které uděluje Evropská organizace vlastníků půdy (ELO), tak putuje poprvé v jeho historii do České republiky.
    Porotu tvořenou odborníky z několika evropských zemí podle Maděrové zaujalo využití mezí, které chrání půdu před vodní erozí na jejím jednohektarovém soutěžním pozemku. Farmářka z Jistebnice na Táborsku hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství, tedy bez používání chemických látek a šetrně k přírodě a půdě také na dalších pozemcích.
    Soutěže, do které se vítězka přihlásila prostřednictvím Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů v ČR (SVOL), jednoho z tuzemských členů ELO, se letos zúčastnilo šest projektů. Cena byla letos udělena při příležitosti Druhého fóra pro budoucnost zemědělství, které se uskutečnilo v minulém týdnu v Bruselu.
    Tuzemští vlastníci půdy upozorňují, že v důsledku špatného hospodaření v krajině a nedostatečné legislativy přicházejí ročně o desítky miliard korun. Mezi hlavní viníky znehodnocování půdy patří kromě vodní a větrné eroze také nálety planě rostoucích bylin, uvedl již dříve předseda Svazu vlastníků půdy František Janda.
    Před znečišťováním a erozí, ale také před nadměrnými zábory půdy pro stavební účely, by měla více ochránit zemědělskou půdu novela zákona o hospodaření na zemědělské půdě, kterou v říjnu schválila vláda. Zákon nově zavádí kontroly Českou inspekcí životního prostředí a ukládá uživatelům půdy povinnost obhospodařované pozemky udržovat. V případě nedodržování povinností jim mají hrozit finanční sankce. Poslanecká sněmovna však zatím novelu neprojednala.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů