Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlepší české biopotraviny

Nejlepší české biopotraviny
Vítězové soutěže Česká biopotravina roku 2008 jsou známi. Oscara mezi biopotravinami tentokrát získala ovocná jablečná šťáva z Opavska.

Odborná porota soutěže Česká biopotravina roku musí především všechny přihlášené vzorky ochutnat. Není to snadná práce - posuzují se sice samé bioprodukty, ale jejich spektrum je široké. Od mléka po jehněčí, od marmelád přes slané či kořeněné pečivo až po ovocné džusy. Porotě, složené z kuchařů, potravinářských odborníků a food kritiků, letos předsedal vydavatel ročenky Grand restaurant Pavel Maurer. Výsledky soutěže najdete v rámečku na protější straně.

Porotci mají za úkol ocenit inovativnost, originalitu ve využití surovin i v marketingové koncepci. Hodnotí vzhled i obal výrobku, stejně jako recepturu a použité suroviny. Vítězné výrobky musí vypadat skvěle nejenom zabalené, ale i na talíři. Navíc by obal neměl příliš zatěžovat životní prostředí a informace na něm musí být srozumitelné. Důležité také je, zda byly produkty vyrobeny převážně z českých biosurovin.

To vše by ale nebylo ničím, kdyby přihlášený vzorek nebyl k jídlu či pití. Proto se velký důraz klade na senzorický dojem, kde je v souladu jak vůně, tak chuť.

Pojízdná moštárna vyjíždí

Vítězný producent biomoštů Vitaminátor nemá sice nic společného s Terminátorem, Dominátorem či Predátorem, ale dokáže také takřka nemožné. Přímo v sadu připravit kvalitní mošty s vysokou trvanlivostí bez chemických přísad.

Jeho tvůrci Tomáši Soškovi, spolumajiteli Sadů Sosnová na Opavsku, bylo líto tun ovoce, které bez užitku shnily v sadech. Vymyslel pojízdnou moštárnu, která ovoce opláchne, rozdrtí, vylisuje, filtrací zbaví hrubých nečistot, nahřeje na pasterizační teplotu a naplní do obalů. To vše putuje krajem v přívěsu za nákladním autem a dokáže zpracovat půl tuny ovoce za hodinu. Bez umělých konzervantů, barviv a sladidel.

"Dovážíme všelijaké ovocné nápoje z celého světa a v sadech nám ovoce bez užitku hnije. Maximálně to za hubičku vyvezeme do ciziny, odkud potom nakupujeme drahé koncentráty," vysvětluje Tomáš Soška, co ho vedlo k nápadu vytvořit originální stroj. "Dokážeme dělat podle přání zákazníka i kombinace jablko-červená řepa, jablko-mrkev nebo višeň, jahoda, celer, rybíz či malina. Mošt plníme do speciálních pěti- a desetilitrových obalů, kde vydrží po otevření asi šest týdnů," dodává.

O bio je zájem

Biopotraviny si i v České republice získávají u spotřebitelů stále větší oblibu. Dříve zastrčené malé koutky v supermarketech se postupně rozšiřují a i přes vyšší ceny nemají o zákazníky nouzi. Roste také počet českých výrobců, přesto ale daleko větší nárůst zaznamenávají tyto produkty z dovozu.

Biopotraviny se ve stále větší míře začínají uplatňovat i v restauracích. Proto byla do soutěže letos poprvé zařazena kategorie gastro. Organizátoři a odborná porota nejenom hledají nejlepší produkt, ale zároveň tím chtějí podpořit vývoj nových domácích biovýrobků určených pro gastronomii a veřejné stravování. Vítězem této kategorie za rok 2008 se staly Biobrambory vařené a vakuované, které připravuje Josef Sklenář z Biofarmy Sasov u Jihlavy.


Letos naposled bez vína

Rok od roku stoupá také počet vinařů, kteří vyrábějí biovína. Žel v soutěži se zatím jejich produkce neobjevila. Příští rok už s nimi ovšem pořadatelé (Potravinářská komora České republiky a Svaz ekologických zemědělců Pro-bio) počítají.

Získat označení bio není pro vinaře nic jednoduchého. Réva vinná patří k rostlinám, na kterých si rádi "smlsnou" nejrůznější škůdci. Proto se na vinicích užívají chemické postřiky, což pochopitelně není v souladu s přísnými zásadami bioproduktů. Naštěstí příroda je mocná čarodějka, a pokud není znásilňována, dokáže si do jisté míry poradit sama. Každá choroba i škůdce má v přírodě nepřítele, který dokáže nepříliš narušenou rovnováhu opět nastolit. Bohužel právě postřiky a chemické hnojení tuto přírodní rovnováhu narušily. A nejenom na vinicích.

Vítězové

Kategorie vítězný produkt Výrobce

Mlýnské Čoko-kokosky a pekárenské s fair trade kokosem Biopekárna Zemanka výrobky a kakaem Bio - Jan Zeman

Mléko a mléčné výrobky Biomáslo Polabské mlékárny

Maso a výrobky Biojehněčí na gril z masa s rozmarýnem Biopark

Nápoje Vitaminátor 100% ovocná šťáva: Jablko Sady Sosnová Absolutní vítěz České biopotraviny 2008

Ovoce a zelenina a výrobky z nich Biodžem Hamé: Višeň Hamé

Pochutiny a ostatní Biobramborový Josef Sklenář, potravinářské výrobky knedlík Biofarma Sasov

Biovýrobky Biobrambory vařené Josef Sklenář, pro gastronomii a vakuované Biofarma Sasov
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů