Čtvrtek, 25. dubna 2024

57 % bio z dovozu: vláda musí vylepšit podporu

57 % bio z dovozu: vláda musí vylepšit podporu

Velký podíl dovážených biopotravin je zbytečný a hlavní vinu nese malá podpora státu pro některé části ekologického zemědělství, řeklo Hnutí DUHA po zveřejnění nových čísel o českém trhu. Údaje dnes publikovala agentura Green marketing.

Podle nich 57 % prodávaného zboží pochází z dovozu. České ekologické zemědělství tak zbytečně přichází o příležitost, podotýká zelená organizace.

Supermarkety nabízejí desítky druhů importovaných biopotravin, které by mohli dodávat domácí zemědělci. Hnutí DUHA prosazuje, aby ministr zemědělství vylepšil podporu pro chovy drůbeže podle pravidel ekologického zemědělství. Vinou špatných dotací dodávají pouze 0,02 % vajec a kuřecího masa. Ministrovi může každý napsat email z webu potraviny.cz.

Rozvoj ekologického zemědělství by snížil zatížení pesticidy či průmyslovými hnojivy a umožnil vracet do krajiny zeleň, která pomáhá zadržovat vodu. Zdravé hospodaření se v České republice postupně rozšiřuje a pokrývá už více než 8 % zemědělské půdy. Ale 82 % z toho tvoří louky a pastviny. Ekologických polí a sadů nebo ekologického chovu drůbeže a prasat – tedy míst, kde by se menší nasazení agrochemikálií nebo důstojné podmínky pro chov zvířat projevily nejvíce – je nadále velmi málo.

Během posledního roku se podstatně vylepšila nabídka bio zboží velkými českými výrobci potravin.

Lenka Kaspříková z Hnutí DUHA řekla:

„Velký podíl dováženého zboží na trhu s biopotravinami je úplně zbytečný. České zemědělství i naše krajina tak zbytečně přichází o velkou příležitost. Bylo by potřeba, aby ministr zemědělství posílil nedostatečnou podporu pro ekologické chovy drůbeže či prasat a pro ekologické zemědělství na orné půdě nebo v sadech.”

Kontakt:       Lenka Kaspříková, Hnutí DUHA, telefon 724 506 446, email lenka.kasprikova@hnutiduha.cz

Kateřina Kotásková, Hnutí DUHA, telefon 603 385 917, email katerina.kotaskova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů