Čtvrtek, 28. března 2024

Teplárny chtějí, aby stát reguloval těžaře

Teplárny chtějí, aby stát reguloval těžaře

Teplárny vytáhly do boje za regulaci cen uhlí. Požadují, aby stát prohlásil jeho těžbu za veřejný zájem a zajistil jim, aby měly jistotu dodávek pro výrobu tepla za regulovanou cenu. Jinak prý platby za teplo brzy vzrostou na dvojnásobek.

"Těžba uhlí by měla být regulována stejným způsobem, jako je teplárenství," tvrdí šéf jedné z největších tepláren v Česku, Plzeňské teplárenské, Tomáš Drápela. "Současný stav je nesystematický a v rozporu s veřejným zájmem. A je nevýhodný pro konečné spotřebitele, domácnosti, protože znamená hrozbu neúnosného zdražování," dodává Daniel Křetínský ze skupiny J&T, která má několik tepláren.

Těžaři ale tvrdí, že taková regulace bude jen likvidovat trh. "Trh s hnědým uhlím není přirozeným monopolem, zákazníci si mohou svobodně zvolit mezi několika dodavateli z tuzemska i zahraničí. Navíc je uhlí pod konkurenčním tlakem plynu a obnovitelných zdrojů," tvrdí spolumajitel mosteckých dolů Czech Coal Petr Pudil.

"To nemůže mít šanci na úspěch. To by mohli chtít také regulovat ceny strojů nebo mzdy v energetice, protože i ty jsou vstupem," dodává Vladimír Budinský ze Severočeských dolů.

Teplárny ale věří, že uspějí - svůj názor prosazují mezi poslanci. S tím, že hnědé uhlí z českých lomů mělo sloužit hlavně pro teplárenství, souhlasila i Pačesova komise, která posuzovala energetické potřeby země do budoucna.

Obavy tepláren vyvolává hlavně to, že zásoby uhlí, které je možné kvůli existenci územních limitů vytěžit, se rychle ztenčují. Odstupující vláda se na žádost Zelených dohodla, že s limity těžby nebude hýbat, ministr životního prostředí Martin Bursík je chtěl jednou provždy odepsat.

A tak v jednom jsou těžaři i teplárny zajedno - těžba by měla pokračovat i za limity. "Kvůli státním administrativním zásahům je uhlí prostě nyní méně, než je poptávka," říká Pudil. "Pokud by vláda nebránila zpřístupnění zásob budoucím generacím, zákazníci by mohli získat tolik uhlí, kolik požadují," dodává.

Podle současných pravidel nijak regulační úřad do cen uhlí nezasahuje. Při výpočtu cen tepla jednoduše vyjde z cen, za které teplárna uhlí nakoupila. Úředníky ale už nezajímá, zda uhlí není třeba předražené. "Dnešní situace, kdy nezodpovědná těžební společnost může na základě svého dominantního postavení neomezeně zvyšovat cenu uhlí pro závislou teplárnu (jejíž cenu tepla reguluje stát), je neúnosná," tvrdí Křetínský,

"Uhlí je ze zákona majetkem státu," objasňuje důvody Drápela. "Je paradoxní, že stát dnes reguluje aktiva soukromých subjektů, ale nereguluje nakládání se svým vlastním majetkem," doplňuje Křetínský. "Po vytěžení a zaplacení odvodu státu za vydobytý nerost patří uhlí těžaři," kontruje ale Budinský.

V Plzni mají problém o to složitější, že desetiletá smlouva na odběr uhlí, kterou mají se Sokolovskou uhelnou, končí už letos. A teplárny, které jedou na uhlí (těch je převážná většina), nemohou podle Drápely jednoduše přejít na jiné alternativní palivo.

"Předělat kotle na plyn je pro české teplárenství cesta do pekel, cena pro domácnosti by vzrostla třeba na trojnásobek," vypočítává Drápela.

Například v Plzni šestinu uhlí nahrazují dřevní štěpkou, postupem času by chtěli spalovat i komunální odpad. Investice do "zelených" kotlů se vyšplhají během 10 let na zhruba tři miliardy. "Nikdy ale nemůžete nahradit víc než 50 procent uhlí. Prostě těch 300 tisíc tun uhlí musíte ročně do Plzně dovézt," míní Drápela.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů