Znáte mastichu?
Masticha je unikátní přírodní produkt , který se získává ze stromu Pistacia lentiscus (Řečík lentišek) na řeckém ostrově Chios. V jižní části tohoto ostrova se nachází 24 vesniček, kde mastichu sklízejí a zabývají se jejím zpracováním. Přestože Řečík lentišek roste i jinde ve Středomoří a na světě, nikde jinde nemá tak jedinečné učinky. Proto je označení Masticha Chiu uznáno jako Chráněné označení původu Evropské unie (PDO).
Masticha byla v mnoha směrech využívána již ve starověku. V současnosti má široké využití v potravinářském průmyslu, v lékařství a kosmetice. Používá se při přípravě mastí na ekzémy, popáleniny, omrzliny. Bylo prokázáno, že Masticha dokáže absorbovat cholesterol a snižovat krevní tlak. Je vynikající pro ústní hygienu, působí antisepticky a vede k redukci zubního plaku. Při dlouhodobém užívání zabíjí bakterii Helicobacter pylori, která způsobuje peptické vředy, gastritidu a duodentidu (zánět dvanáctníku). V potravinářství se Masticha používá k ochucení masa, mořských plodů, jako přísada do koláčů a sukrovinek. Osvědčila se jako žvýkačka, nebo přímo surová pryskyřice, která má na zuby bělící účinky.