Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Semilsku začnou v polovině dubna práce na Čisté Jizeře

Na Semilsku začnou v polovině dubna práce na Čisté Jizeře
V polovině dubna zahájí Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS) práce na integrovaném projektu Čistá Jizera, který vyřeší kanalizaci, vodovody i modernizaci čistíren odpadních vod v pěti městech na Semilsku. Projekt za 950 milionů korun patří v Libereckém kraji k největším vodohospodářským akcím. Zhruba 540 miliony korun přispěl Státní fond životního prostředí, 300 milionů korun si města půjčí a zbytek dají z vlastních rozpočtů. ČTK o tom dnes informovala ředitelka VHS Marcela Červová.
    Čistá Jizera je největší investiční akcí na Semilsku. Díky nákladnému projektu splní Lomnice nad Popelkou, Jilemnice, Turnov, Semily i Rokytnice nad Jizerou přísné normy na čištění odpadních vod, k jejichž plnění se Česko zavázalo při vstupu do Evropské unie. Ze tří desítek měst v Libereckém kraji nesplňuje normy ještě 13 měst.
    "Práce na všech stavbách začnou 14. dubna a skončit by měly do 30. září 2011," řekl Červová. Bude podle ní třeba vybudovat 73 kilometrů nových kanalizací a 11 kilometrů vodovodů, další kilometry potrubí se dočkají modernizace. Rekonstrukce se dočká také čistírna odpadních vod v Lomnici nad Popelkou. Největší rozsah prací čeká patnáctitisícový Turnov, kde je třeba postavit či zrekonstruovat přes 26 kilometrů kanalizačního potrubí. "Bez dotací bychom si tak náročný projekt dovolit nemohli," řekla ČTK turnovská starostka Hana Maierová.
    Přes 233 milionů korun bude stát projekt v Lomnici nad Popelkou, kde je třeba vedle kanalizace také zrekonstruovat čistírnu odpadních vod. "Naše čistírna byla dokončena teprve před 12 lety, technologie ale přísné evropské normy nesplňuje," řekl ČTK starosta Vladimír Mastník. Pokud by ale Lomnice do její rekonstrukce neinvestovala, vystavovala by se milionovým postihům.
    Projektu Čistá Jizera už v minulosti několik rozsáhlých investičních akcí do infrastruktury předcházelo. Před rokem zahájil Cutisin v Jilemnici rekonstrukci tamní čistírny odpadních vod, do níž investuje zhruba 76 milionů korun. Více než 150 milionů korun investoval do kanalizace, vodovodů a čistírny odpadních vod v minulých letech také Turnov.
    Leona Vacková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů