Pátek, 19. dubna 2024

KOMPOSTOVAT MŮŽETE I VY (S KNOFLÍKEM V PRAZE 9 – VYSOČANECH) !

KOMPOSTOVAT MŮŽETE I VY (S KNOFLÍKEM V PRAZE 9 – VYSOČANECH) !

Další z komunitních kompostérů v České republice bude slavnostně uveden do svého kompostovacího života 1. dubna 2009 v 16 hodin v Praze 9 – Vysočanech občanským sdružením Kulturní a mateřské centrum KNOFLÍK v rámci pilotního projektu „Šlupka? Šlupka!“.

Díky podpoře Městské části Praha 9 a spolupráci s o. s. Ekodomov se podařilo týmu rodičů z mateřského centra pokročit od nápadu k realizaci myšlenky komunitního kompostování, najít místo a finance pro projekt, oslovit zájemce o komunitní kompostování nejen z řad návštěvníků centra, ale i obyvatel okolních domů.

Komunitní kompostování tak může od 1. 4. v Praze 9 začít.

Cílem projektu je samozřejmě ekologicky nakládat s bioodpady, dokázat, že kompostovat se dá i v zástavbě činžovních domů. Velmi důležitou stránkou projektu je především sociální a komunitní dopad. KMC Knoflík oslovuje rodiče s dětmi, návštěvníci centra se sami do realizace projektu zapojili a zapojit mohou, třídit bioodpad budou moci i během běžného provozu centra. Zapojí se do něj i samy děti, v centru naleznou kompostovaní sáčky, kompostování bude i tématem dílen a dalších akcí. KMC Knoflík plánuje ve spolupráci s radnicí Prahy 9 a o. s. Ekodomov pokračovat v projektu oslovením mateřských škol se zkušenostmi s kompostováním, s projekty pro děti, s možným kompostováním v rámci mateřských školek, v nejlepším případě zakoupením dalších kompostérů. Nedílnou součástí projektu bude setkávání těch, kteří budou kompostovat, a slavnost u příležitosti rozdělování první kvalitní zeminy vytvořené kompostováním.

Kompostování v Praze 9 – Vysočanech bude probíhat na základě zkušeností z dalších míst (Praha – Řepy, Kutná Hora, Chrudim, ale i zahraničí) ve dvoukomorovém komunitním kompostéru, zaručujícím všechny potřebné funkce (uzamykatelný, nezamrzající, eliminující zápach, provzdušněný a další).

Projekt financuje Kulturní a mateřské centrum s přispěním radnice městské části Praha 9 (třetina nákladů). Kompostér bude od 1. 4. 2009 umístěn v prostoru před Kulturním a mateřským centrem KNOFLÍK v Čihákově ulici 18 v Praze 9.

V současné době se do projektu přihlásilo sedmnáct rodin. Další zájemci budou informováni o projektu na schůzce v KMC Knoflík 25. 3. od 18 hodin nebo přímo v rámci slavnostního vhození první šlupky 1. 4. 2009 od 14 hod.

Kontakt:

Eliška Kasinová, tel.: 605 806 230

Zuzana Zadrobílková, tel.: 731 850 470

KULTURNÍ A MATEŘSKÉ CENTRUM KNOFLÍK

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ

NA BŘEHU 15, PRAHA 9, 190 00

CENTRUM: ČIHÁKOVA 18, PRAHA 9, 190 00

kmc.knoflik(at)seznam.cz

 

Jan Šarapatka, Ekodomov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů