Pátek, 19. dubna 2024

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR o zrušení zákona o výstavbě vzletové a přistávací dráhy v Praze Ruzyni

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR o zrušení zákona o výstavbě vzletové a přistávací dráhy v Praze Ruzyni

Ústavní soud dnes zrušil zákon č. 544/2005 Sb. o výstavbě vzletové a přistávací dráhy 06R-24L, letiště Praha Ruzyně pro jeho neústavnost. Návrh na zrušení zákona podalo 17 senátorů na podnět Občanského sdružení pro Nebušice a iniciativy NERWY. Po zrušení zákona bude investor nové dráhy muset postupovat podle obecně platných zákonů.

Zákon č. 544/2005 Sb. byl přijat na návrh skupiny poslanců kolem bývalého ministra dopravy Jaromíra Šlinga v roce 2005 i přes to, že i v průběhu zákonodárného procesu OS pro Nebušice upozorňovalo zákonodárce na rozpor tehdy přijímaného zákona s ústavou. Zákon prohlašoval výstavbu nové dráhy za stavbu ve veřejném zájmu, zkracoval lhůty pro uplatnění práv občanů ve správních řízeních týkajících se nové dráhy na polovinu a omezoval možnosti zapojení veřejnosti a příslušných orgánů do právních řízení předcházejících výstavbě dráhy.

Dle Ústavního soudu zákon narušil princip dělby moci, znamenal faktickou nemožnost soudního a správního přezkumu a zakotvoval nerovnou ochranu vlastnického práva. Po zrušení zákona není možné stavbu dráhy považovat bez dalšího za stavbu ve veřejném zájmu.

Občanské sdružení pro Nebušice a iniciativa NERWY se zabývají problematikou výstavby nové dráhy již od roku 2004. Jan Holub, předseda Občanského sdružení pro Nebušice k tomu řekl: "Již dvakrát! jsme uspěli u Nejvyššího správního soudu a zrušení zákona je pro iniciativu NERWY dalším úspěchem a je i signálem, že justice snad nehodlá tolerovat v této kauze protizákonné a protiústavní praktiky."

Iniciativa NERWY podnítila již dvě žaloby proti změnám územního plánu Prahy, které fixují výstavbu nové dráhy a se kterými uspěla u Nejvyššího správního soudu ČR. Nejvyšší správní soud žalobám vyhověl a změny územního plánu zrušil. Rovněž se iniciativě podařilo docílit toho, že investor dráhy musí přepracovat dokumentaci pro posouzení vlivu nové dráhy na životní prostředí.

Letecký provoz na nové dráze by způsobil překračování hygienických hlukových limitů na velkém území zahrnující Nebušice, Lysolaje a Suchdol. Nová dráha by měla umožnit násobné zvýšení kapacity ruzyňského letiště na úkor zdraví obyvatel Prahy, stavu životního prostředí a omezení nakládaní s majetkem.
 
Kontaktní osoba: JUDr. Jan Holub
Telefon: 602 280 956
E-mail: pronebusice@centrum.czcz
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů