Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna schválila nový zákon o nakládání s těžebním odpadem

Sněmovna schválila nový zákon o nakládání s těžebním odpadem
Těžařské firmy budou mít v budoucnu zřejmě nová pravidla pro nakládání s těžebním odpadem. Příslušný nový zákon dnes v závěrečném čtení přijala Poslanecká sněmovna. Vládní návrh zapracovává do českého zákona ustanovení evropské směrnice, stanovuje požadavky na ukládání odpadů vzniklých při těžbě nerostných surovin tak, aby neohrožovaly životní prostředí a lidské zdraví. Provozovatelé úložných míst budou muset například vypracovat plány pro nakládání s odpady. Novela počítá s tím, že jako součást technologického celku mohou fungovat odkaliště, která budou v průběhu těžby a úpravy nerostů pravidelně odtěžována. Na tato odkaliště a odvaly se nová úprava podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu vztahovat nemá.
Ministr průmyslu Martin Říman již dříve odhadl, že každou těžební organizaci přijdou nové povinnosti jednorázově na 100.000 korun.
Poslanci také podpořili pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru. Předseda výboru pro životní prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) však tvrdí, že některé jeho body jsou v rozporu s evropskou směrnicí. Jedná se například o ustanovení, které vyjímá z působnosti zákona odpady vzniklé při těžbě rašeliny a odpady určené pro rekultivaci. Říman ale s odvoláním na Český báňský úřad tvrdí, že v souladu s legislativou EU jsou.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů