Sobota, 20. dubna 2024

Ochránci poprvé zmapovali motýly v Českém lese, zjistili 49 druhů

Ochránci poprvé zmapovali motýly v Českém lese, zjistili 49 druhů
Ochranáři v Českém lese dva roky mapovali denní motýly. Během průzkumu, který se uskutečnil vůbec poprvé, zaznamenali 49 druhů těchto živočichů, z nichž je řada vzácných. Mezi nimi například batolce duhového, běláska ovocného, hnědáska rozrazilového a otakárka fenyklového. Až do roku 2006 byl v oblasti naprostý nedostatek údajů o jejich výskytu, řekla ČTK zooložka CHKO Český les Milena Prokopová.
    "Nedostatek údajů se ukázal zjevný při zpracování atlasu rozšíření denních motýlů v ČR z roku 2002, kde pro mnohé oblasti Českého lesa neexistovaly záznamy ani o výskytu tak běžných druhů, jakými jsou babočka paví oko nebo žluťásek řešetlákový," dodala.
    Ochranáři zmapovali celkem 36 lokalit. Podle vedoucího správy CHKO Jindřicha Horáčka téměř pro každý nalezený druh byla při srovnání s údaji z atlasu zjištěna jedna, zpravidla však několik nových oblastí výskytu. Získané údaje pomohou zajistit ochranu motýlů vhodným obhospodařováním.
    Většina objevených druhů patří mezi běžné žijící na lukách a pastvinách. Počet zjištěných druhů motýlů v určité lokalitě podle ochranářů dobře vypovídá o druhové rozmanitosti její vegetace. "Čím větší počet druhů denních motýlů je na určitém místě zaznamenán, tím zachovalejší a z hlediska ochrany přírody cennější může taková lokalita být," řekla zooložka.
    Motýli střední Evropy jsou podle ochranářů ohroženi hlavně kvůli nedostatku vhodných stanovišť. Druhově chudé louky a pastviny na rozlehlých lánech, přeorané a dosévané standardními travními směsmi, neposkytují ani dostatek živných rostlin, ani úkryty a závětří nezbytné pro životní cyklus motýlů.
    Řada lokalit, které by jim mohly složením vegetace a strukturou vyhovovat, je navíc nevhodně obhospodařována. Jde například o celoplošné seče ve špatném období, při nichž se zahubí celé generace housenek na živných rostlinách, nebo naopak o ponechání špatně přístupných lokalit samovolnému vývoji.
    Eva Barborková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů