Čtvrtek, 25. dubna 2024

Komunální odpad v České republice

V České republice se sběrem dat o produkci a nakládání s odpady ekonomických subjektů i obcí zabývá Český statistický úřad (ČSÚ),
Komunální odpad v České republice

který publikuje získaná data jednak ve vlastních publikacích, ale také je zasílá již více než 10 let do Eurostatu. První data, která byla Eurostatem požadována a ČSÚ odeslána, byla data za rok 1995. Do roku 2004 probíhal reporting národních údajů o odpadech prostřednictvím Společného dotazníku Eurostat/OECD Joint Questionnaire on Waste. Ke změně ve struktuře vykazování údajů o odpadech do Eurostatu došlo v roce 2006, kdy oddělení statistiky životního prostředí poprvé odeslalo údaje o odpadech podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2150/2002 o statistice odpadů. Toto nařízení vstoupilo v platnost pro všechny členské státy EU na konci roku 2002 a jeho gestorem za ČR je právě Český statistický úřad. V rámci poskytování informací o odpadech zaujímají důležité místo data produkci a nakládání s komunálním odpadem, která jsou podkladem pro sestavování strukturálních indikátorů.

Začátkem března letošního roku zveřejnil Eurostat tiskovou informaci, ve které porovnává data o produkci komunálního odpadu na obyvatele v jednotlivých zemích EU. Následující tabulka je získána ze stránek Eurostatu epp.eurostat.ec.europa.eu a je záměrně setříděna vzestupně podle produkce komunálního odpadu na obyvatele v roce 2007.

 


Definice, která je součástí této tabulky na stránkách Eurostatu zní: „Produkce komunálního odpadu se skládá z odpadu, jehož sběr a nakládání s ním zajišťuje územní samospráva prostřednictvím systému odpadového hospodářství. Převážná část komunálního odpadu vzniká v domácnostech, zahrnuty jsou také odpady podobného charakteru, které pocházejí z obchodů, kanceláří a veřejných institucí." Všechny země by měly tuto definici respektovat, ale ne pro všechny je to technicky proveditelné, proto některé používají odhady. Český statistický úřad vychází při sběru dat o odpadech z platné národní legislativy. Za zákon o odpadech a jeho prováděcí vyhlášky zodpovídá Ministerstvo životního prostředí, které definuje pojem komunální odpad v § 4 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech jako veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob oprávněných k podnikání. Z konzultací problematiky komunálního odpadu s Eurostatem, který je informován o rozdílném chápání pojmu komunální odpad, víme, že se jedná o velmi úzké vymezení toho, co může být do komunálního odpadu zahrnuto.

Data ČSÚ vykazovaná za Českou republiku jsou v souladu s platnou legislativou ČR a odpovídají také požadavkům Eurostatu pro vyplnění výše uvedené tabulky. Při porovnání dat v tabulce vidíme, že všechny země východní Evropy produkují méně komunálního odpadu než země západní Evropy. Dalo by se tedy usuzovat na podobné spotřebitelské chování obyvatelstva podle geografické příslušnosti. Vzhledem k tomu, že naši sousedé, Slovensko a Polsko produkují přibližně stejné množství komunálního odpadu na obyvatele jako Česká republika, přikláněla bych se k názoru, že obyvatelstvo těchto zemí díky zvyklostem, které jsou jiné než třeba v Dánsku nebo Nizozemí, skutečně vyprodukuje méně komunálního odpadu. Data ve výše uvedené tabulce mohou vést k dalším otázkám například zda vyšší produkce komunálního odpadu na Maltě či Kypru nemůže pramenit z rozvinutého turistického ruchu, díky němuž se sezónně zvyšuje počet osob produkujících komunální odpad, ale statistický přepočet na obyvatele se provádí v tomto případě na nižší základ, kterým je střední stav trvale bydlících obyvatel. Podobně by situace mohla vypadat v Lucembursku či Irsku, kam přicházejí občané jiných zemí přechodně za prací. Tyto domněnky by mohla potvrdit podrobnější studie, pro kterou by bylo potřeba získat detailnější podklady.

Ministerstvo životního prostředí v těchto dnech přichází s návrhem novely zákona o odpadech, ve které uvažuje o rozšíření stávající definice pojmu komunální odpad o odpad, který pochází z činnosti zaměstnanců v podnikové sféře, ale přímo nesouvisí s výrobními postupy. Pokud by se ke komunálnímu odpadu z domácností vykazovanému obcemi přidal komunální odpad z výrobní sféry, vyšlo by v České republice v roce 2007 více než čtyři sta kilogramů vyprodukovaného komunálního odpadu na obyvatele.

Následující tabulka a graf přinášejí data o komunálním odpadu získaná Českým statistickým úřadem z hlášení od obcí. Můžete je nalézt v publikaci Produkce, využití a odstranění odpadů v roce 2007, také na stránkách www.czso.cz.

 

 


 Český statistický úřad se řídí při získávání a zpracování dat platnou legislativou, používá standardní statistické postupy, při publikování výsledků zjišťování dodržuje daný časový harmonogram, a jeho metody jsou prověřeny dlouholetou zkušeností. Spolupracuje s Eurostatem na podkladech pro zlepšení stávající evropské legislativy pro sběr dat o produkci a nakládání s odpady. Usiluje vždy o dosažení hlavního cíle statistických zjišťování, kterým je sledování trendů, to znamená vývoje daného ukazatele v časové řadě, a interpretace získaných dat v širších souvislostech.

 Ing. Miloslava Veselá

Vedoucí oddělení statistiky životního prostředí (ČSÚ)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů