zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Jak na porážku a zpracování masa na ekologické farmě?

03.04.2009
Zemědělství
Jak na porážku a zpracování masa na ekologické farmě?

Bioinstitut, o.p.s. s týmem odborníků z praxe vydává novou metodickou příručku: Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství. Příručka by měla usnadnit ekozemědělcům orientaci v oblasti zpracování masa a jeho výrobků, o něž je mezi spotřebiteli stále vyšší zájem.

Tato příručka poskytuje návody a doporučení jak jednoduše zorganizovat porážku, vybudovat a uvést do provozu zpracovnu masa i masných výrobků přímo na úrovni zemědělského podniku. Je určena stávajícím i budoucím zpracovatelům, provozujícím porážku a zpracování masa na farmě.

Příručku ocení především ti, kteří hledají odpověď na otázku, co vše je nutné splnit a zabezpečit pro to, aby mohly být faremní výrobky uvedeny do oběhu. K vlastní realizaci prvního prodaného produktu, nebaleného či baleného výsekového masa nebo dokonce masného výrobku vede cesta složitá, a právě tato metodika slouží jako průvodce na této cestě.

Příručka obsahuje přehled potřebných zákonů, předpisů a vyhlášek, obecné požadavky na vybavení provozu pro porážku a zpracování, následně samotné zpracování a výroba faremních produktů, seznam a vzory dokumentů, potřebné informace pro prodej ze dvora, možnost finanční podpory v oblasti zpracování masa a nakonec užitečné odkazy a publikace.

Součástí metodiky je fotopříloha názorných příkladů z provozu porážky a zpracování.

Pasáže týkající se hygieny výroby a porážky byly konzultovány s Odborem veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy ČR.

Publikace byla vydána v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství ČR.

Distribuce: Bioinstitut, o.p.s., www.bioinstitut.cz. Cena: 40,- Kč + poštovné.

Objednávky a informace na: 585 631 182, info@bioinstitut.cz
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí