Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zubová volí ministra. Za odměnu

Zubová volí ministra. Za odměnu

Pokud se povede Mirkovi Topolánkovi a Jiřímu Paroubkovi dotáhnout do konce dohodu o úřednické vládě, tak mají prvního ministra. HN zjistily, že velmi vážným kandidátem na post ministra školství je děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima.

Ten je prvním kandidátem na ministerský post, který potvrdil, že nabídku dostal, a zároveň připustil, že by ji vzal. "Byl jsem osloven a velmi vážně o nabídce uvažuji. To, jak se rozhodnu, bude záležet na tom, jak by vláda odborníků vypadala," potvrdil informace HN Zima, jeden z předních odborníků na biochemii.

Jeho nominace ale dobře ilustruje rozbroje, které kolem vzniku nové vlády panují a kvůli nimž může politická krize nakonec nabrat úplně nový směr.

Školství spadlo podle předběžné dohody mezi Topolánkem a Paroubkem do sféry vlivu ČSSD. Jiří Paroubek ale nevybíral Zimu sám - výběr ministra přenechal Demokratické straně zelených, jejíž místopředsedkyní je poslankyně Olga Zubová. Ta pomohla Paroubkovi svrhnout vládu Mirka Topolánka.

Podle informací HN za to od Paroubka dostala právě možnost mluvit do složení některých ministerstev. To ale Zubová odmítá. "Mluvili jsme s panem Paroubkem, že bychom chtěli mít vliv na ministerstvo školství. Jednat jsme ale začali až po pádu vlády," říká Zubová. Proti jejímu angažmá protestují zelení Martina Bursíka, což může pro celou dohodu znamenat další přítěž.

Bursíkovým zeleným se totiž nelíbí, že by měli o "jejich" ministerstvu školství spolurozhodovat "odpadlíci" z Demokratické strany zelených. A chtějí jejich návrh vetovat.

"Demokratická strana zelených není parlamentní stranou, nikdo za ni nebyl zvolen, takže její nárok na obsazení resortu je směšný a nemůže být brán vážně," zlobí se místopředseda Strany zelených Ondřej Liška, kterého by měl Zima nahradit.

ODS se zase nelíbí, že Jiří Paroubek některá další jména budoucích ministrů probírá i s komunisty. Právě díky jeho "konzultacím" s komunisty i s Demokratickou stranou zelených může nakonec celá dohoda mezi čtyřmi stranami zkrachovat. "Odmítám jakýkoli podíl komunistů na tomto řešení," říká šéf ODS Mirek Topolánek.

Paroubek ale trvá na tom, že si může osm jmen, která by měla do vlády nominovat ČSSD, konzultovat, s kým chce. "Do toho nemusí občanským demokratům být cokoliv. Mně je také jedno, s kým si konzultují jména, která budou navrhovat," kontruje Paroubek.

Dnes budou jednání o nové vládě pokračovat. I když se jednání v minulých dvou dnech zasekla, Jiří Paroubek si myslí, že se může s Topolánkem na nové vládě dohodnout do neděle.

"Jsem přesvědčený, že můžeme dosáhnout dohody velmi rychle, do konce týdne," řekl včera agentuře Reuters Paroubek. Politici ODS jsou ale k brzké dohodě dost skeptičtí.


křesla opozice

- vnitro
- zahraniční věci
- sociální věci a práce
- školství
- průmysl a obchod
- životní prostředí
- místní rozvoj
- zemědělství


křesla koalice

- premiér
- vicepremiér pro EU
- finance
- obrana
- kultura
- zdravotnictví
- spravedlnost
- doprava

AUTOR: Petr Vašek
AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů