Sobota, 20. dubna 2024

Babiš koupil největšího rivala

Babiš koupil největšího rivala

- Gigant Agrofert "spolkl" skupinu Agropol Jiřího Malúše
- Spojení požehnal i antimonopolní úřad, ale s tvrdšími podmínkami

Naděje, že v Česku konečně vzniká agropotravinářský lídr, jenž obstojí v tvrdém souboji s obchodními řetězci. A zároveň obavy, že tuzemský venkov se už nevratně vydal na cestu velkovýroby, která nemá hranic, nedbá na ekologii a ničí rodinné farmy.

Se smíšenými pocity hodnotí podnikatelé největší fúzi v oboru. Agrochemický gigant Agrofert podnikatele Andreje Babiše koupil skupinu Agropol Jiřího Malúše, svého dosavadního největšího rivala. Transakci podepsali včera a schválil ji už také antimonopolní úřad.

Menu a la Agrofert

Hodnotu fúze mezi Agrofertem, jednou z největších firem v zemi s tržbami přes 140 miliard korun, a zhruba desetkrát menším Agropolem aktéři neuvádějí. Jistě se ovšem počítá na miliardy.

"Akvizice nám umožní obstát už také v evropské konkurenci," prohlašuje Babiš. Malúš důvody, proč firmu prodal, nekomentuje. "Součástí dohody s panem Babišem je i to, že pět let nebudu v oboru podnikat," řekl pouze HN.

Agrofertu tak ubyla konkurence, a získal i další obory do svého portfolia. Z jeho produkce si můžete sestavit plnohodnotné menu: pečivo dodá Penam, jogurt Olma, salám Kostelecké uzeniny - a teď přibyla i kuřecí stehýnka z Jihočeské drůbeže, vlajkové lodi potravinářské divize Agropolu.

Síla spojené firmy se ovšem ještě víc projeví v samotném zemědělství. Posílený Agrofert bude zdaleka nejsilnější firmou v hnojivech i obchodu se zemědělskými produkty. Ovládne také skoro polovinu veškerých skladovacích kapacit na obilí a řepku v zemi.

"Právě z toho pramení naše obavy, že se už navždy vzdálíme západoevropskému modelu zemědělství - menším rodinným farmám," upozorňuje farmář Jan Miller z Holubic u Prahy.

Úřad: Sedm firem prodejte

Přílišná dominance vadí i antimonopolnímu úřadu. Nařídil proto Babišovi, aby sedm firem prodal jiné konkurenční společnosti. "Někde by zemědělci při nákupu hnojiv nebo prodeji obilí už opravdu neměli alternativu, s kým obchodovat," zdůvodňuje to šéf úřadu Martin Pecina. "Jsou to nejtvrdší podmínky pro fúzi, které jsme kdy komu dali," dodává.

Pecina přitom rozhodoval i na podnět Zemědělského svazu, který hájí zájmy velkých družstev. "Líbí se nám silný Agrofert jako partner obchodních řetězců, který na nich může vymoci i pro nás lepší ceny. Ale přehnaně silný Agrofert v některých regionech by zase mohl nutit k cenovým ústupkům nás," vysvětluje předseda svazu Miroslav Jirovský.

Babiše však z toho hlava příliš bolet nemusí. Jeho holding má přes dvě stě podniků, a těch klíčových se zbavovat nemusí. Experti přitom považují jeho expanzi právě v době krize za celkem rozumnou. "Ceny firem v takové době vždy klesají, a dochází k největším změnám na trhu," konstatuje Milan Bílek, projektový manažer společnosti TPA Horwath.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů