Pátek, 29. března 2024

Rajhrad: vodní elektrárna zatím stát nebude

Rajhrad: vodní elektrárna zatím stát nebude

Rajhrad - Povodí Moravy stojí s návrhem na novostavbu proti obavám o dostatek vody ve Svratce. Situaci komplikuje i nutnost rybího přechodu

Nad rajhradským jezem měla vyrůst vodní elektrárna. Stavitel Povodí Moravy ale narazil na obavy místních zastupitelů. Ti mají strach, že by v korytu Svratky teklo méně vody.

„Obáváme se, že se stavbou elektrárny by klesla voda v původním korytu řeky,“ vysvětlil starosta Rajhradu František Ondráček. „S případným snížením průtoku by souviselo usazování nečistot, vysychání břehů a mohli by se objevit i komáři. Nelíbí se nám to,“ dodal.

Povodí Moravy se na celou věc dívá jinak. „Mají mylné informace, vody by bylo stejně před i po postavení elektrárny,“ řekl provozní náměstek závodu Dyje Jan Moronga. „Nemůžeme stavět nikoli kvůli Rajhradu, ale kvůli Židlochovicím, které po nás chtěly vybudovat na rajhradském splavu rybí přechod,“ uvedl důvod neúspěchu Moronga.

To potvrzuje i vedoucí židlochovického odboru životního prostředí Milan Komenda. „Zákon jasně říká, že kdo staví podobné nové vodní dílo, má povinnost dbát na vodní živočichy, v tomto případě tedy zejména ryby.“ Cena rybího přechodu je podle něj mnohamilionová, a proto státní podnik Povodí Moravy zatím stavět nezačal. „V současné chvíli je požadavek na přechod nesplnitelný. Dalo by se říci, že nás to drží v šachu,“ sdělil náměstek.

Zákon ale není pro novostavbu jediná překážka. I kdyby totiž bylo Povodí ochotné vydat dost peněz, pořád by nemělo vyhráno. „Pekárny Penam, které mají ve Vojkovicích mlýn, podmínily stavbu tím, že jim dáme víc vody, než kolik teď dostávají,“ podotkl Moronga. Podle něj ale vodohospodáři průtoky nezmění a obavy o nedostatek vody v korytu odmítl. „Řeka by vtýkala nad jezem a vytýkala hned pod ním, s vodou by to bylo pořád stejné,“ hájil se proti námitkám.

Rajhradský starosta chce, aby Povodí upravilo průtok, což podnik vidí jako nemožné. Strany se tedy nedohodly. „Jednání ovšem byla korektní,“ popsal Ondráček.

Kromě pekárny je na řece ještě jedna malá soukromá elektrárna. Podle Komendy je logické, že mají strach o množství vody. „Musely by dostat garance, že budou moci brát stejné množství jako doposud.“

Důvodem pro elektrárnu jsou nařízení Evropské unie, která tlačí vodohospodáře k výrobě zelené energie. „Někdy je ale nereálné splnit požadavky všech,“ zhodnotil Moronga.

Tvrzení se tedy rozcházejí, jisté ale je, že nová vodní elektrárna v Rajhradě zatím stát nebude. „Já tvrdím, že pokud chtějí mít energii, ať ji mají. Málo vody je tu ovšem už teď,“ vyjádřil se u splavu lovící rybář, jenž si nepřál uvést jméno. „Těžké. V záloze ale máme i jiná místa,“ uzavřel Moronga.

Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů