Sobota, 20. dubna 2024

Další překážka pro rozšíření Temelína padla

Další překážka pro rozšíření Temelína padla
Jihočeští zastupitelé povolili dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Zrušili totiž včera usnesení z roku 2004, ve kterém jejich předchůdci dostavbu odmítli.

ČEZ za to vloží do regionu v následujících deseti letech kompenzace ve výši čtyři miliardy korun, které půjdou na opravu silnic, další investice související s výstavbou Temelína i na rozvoj regionu.

S budováním úložiště ale kraj nadále nesouhlasí.

Dostavba Temelína ale ještě nemá potřebná povolení ani souhlas vlády. Topolánkova vláda si v koaliční smlouvě tento krok v podstatě zakázala. Současná vyjednávání tak směřují k tomu, aby dostavba mohla začít bezprostředně po rozhodnutí nejspíše už nové vlády.

Zastupitelé včera tento bod zařadili na své jednání mimořádně. Se zrušením pět let starého usnesení souhlasilo 46 zastupitelů, pouze dva se hlasování zdrželi.

Podle dřívějších zpráv chce ČEZ první společné projekty na podporu dostavby jaderné elektrárny spustit už v příštím roce, většinou ale půjde o přípravné investice nutné k dostavbě Temelína.

Ze slíbených kompenzací ve výši čtyř miliard korun tak spolknou zhruba 2,5 miliardy právě tyto investice, zejména budování dopravní infrastruktury.

ČEZ se v té souvislosti zavázal, že ve výběrových řízeních týkajících se jeho vlastních investičních aktivit na území kraje osloví i jihočeské firmy. Rámcová smlouva s energetickou společností, kterou dnes zastupitelé schválili, ale dosud není podepsaná.

V sumě za kompenzace je zahrnuto také sponzorování kulturních a sportovních akcí ve výši 110 milionů ročně a financování havarijního a krizového plánování do roku 2018 v celkové částce do 100 milionů korun.

ČEZ předpokládá zahájení stavby dalších dvou bloků Temelína v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Nyní je stavba posuzována z hlediska dopadu na životní prostředí (EIA). Úřad v polovině března uvedl, že posouzení rozšíření Temelína bude trvat nejméně rok.

Návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který se týká i Temelína, vláda v pondělí už podruhé poslala do sněmovny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů