Úterý, 16. dubna 2024

Plzeňská teplárna: Když nebude spalovna v Chotíkově, musí se najít jiné místo

Plzeňská teplárna: Když nebude spalovna v Chotíkově, musí se najít jiné místo

Plzeňská teplárenská bude v budoucnu likvidovat komunální odpad z Plzeňska buď ve spalovně, nebo v mechanicko-biologické úpravně. Ekonomické i ekologické posouzení obou metod vyplývá z čerstvé studie od pražského Chemopragu. Podle některých informací vychází pro region lépe spalovna. Podporuje ji kromě zástupců města a kraje i svazek obcí, proti je sdružení občanů a zelení. Městská teplárna, spravující největší krajskou skládku odpadu v Chotíkově u Plzně, zveřejní výsledky analýzy za čtyři miliony korun v květnu.

Studie nic nedoporučuje, pouze porovnává šest variant termické a mechanicko-biologické likvidace. "Do poloviny dubna budeme mít nezávislý oponentní posudek. Poté studii projedná představenstvo," řekl šéf teplárny Tomáš Drápela. V polovině května se teplárna setká se starosty a občany obcí Chotíkov a Města Touškov, na jejichž pozemcích skládka leží a kde by měl být také postaven zpracovatelský závod. O druhu a výši investice rozhodne valná hromada teplárny v červnu.

Chotíkov a Město Touškov se do té doby rozhodnou, zda závod na zpracování odpadu přijmou. "Pokud s námi do toho obce nepůjdou, musí město najít jiné vhodné plochy," vysvětlil Drápela. Nejreálnější je vybudování spalovny s roční kapacitou 60 až 100 tisíc tun komunálního odpadu za dvě až tři miliardy korun. Výrazně lepší pohled na spalování odpadu panuje od konce loňského roku, kdy se zhroutil trh s tříděným odpadem.

"Je škoda energeticky využitelný odpad zakopat do země," řekl krajský radní Petr Smutný. Spalovat by se mohl v krizových situacích také vytříděný odpad, například papír, který nyní bez užitku vlhne. Podle Smutného bude problém najít místo, kde spalovnu postavit, ale vzhledem k tomu, že největším producentem odpadu je Plzeň, musí vzniknout do deseti kilometrů od ní. Kraj zatím spalovnu neřešil. Stanovisko k ní zaujme až poté, co teplárna studii zveřejní.

Chotíkovská deponie se zaplní do tří let. Teplárna ji nechce za desítky milionů korun rozšiřovat. Skládkování má totiž podle ministerstva životního prostředí do roku 2013 téměř čtyřnásobně zdražit a navíc do pěti let se má zakázat ukládání neupraveného odpadu. Do Chotíkova míří každoročně až 50 tisíc tun komunálního odpadu z Plzně a okolí, celý kraj ho produkuje zhruba 135 tisíc tun ročně.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů