Středa, 24. dubna 2024

Poslanci z hospodářského výboru si přejí další kácení alejí

Poslanci z hospodářského výboru si přejí další kácení alejí

PRAHA – Jen ať se zdravé stromy v historických alejích dál kácejí hlava nehlava. Takové je zřejmě přání poslanců, kteří jsou členy hospodářského výboru poslanecké sněmovny. Výbor dnes projednával novelu zákona o ochraně přírody, která má za cíl ochránit cenná stromořadí – ale neprojednal. Zasedání bylo přerušeno a vyhlídky na brzké přijetí důležité novely se tak zhoršují. Poslanci svým postupem ignorovali téměř 25 tisíc signatářů petic za záchranu alejí.

„Přestože přerušení projednávání v jednom z výborů neznamená, že by o novele nemohli rozhodovat poslanci, je to ale negativní signál. Zhoršuje to pozici zákona při hlasování,“ říká právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Lukáš Matějka. „Poslanci tím mimo jiné vzkázali téměř pětadvaceti tisícům signatářů petic za záchranu alejí, že je jejich názor nezajímá,“ dodal právník.

Arnika a iniciativa Naše stromy předaly předsedovi hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Oldřichu Vojířovi dvě petice proti plošnému odstraňování alejí 20. března, a žádaly o urychlené projednání novely zákona. To výbor do té doby bezmála půl roku odkládal. Pod peticemi bylo 15 tisíc podpisů – do dnešních dní se přidalo dalších téměř deset tisíc signatářů a jejich celkový počet tak dosahuje bezmála 25 tisíc.

Členové hospodářského výboru dnes odpověděli signatářům obou petic takto: novelu zákona o ochraně přírody odkládáme na neurčito, a to z důvodu, který s novelou ani nesouvisí. Výbor přitom jednal o novele již potřetí, a ani tentokrát nepřijal žádné stanovisko. „Výbor přerušil jednání kvůli tomu, že se mu v zákoně nelíbí právo veřejnosti účastnit se rozhodování. To ale vůbec není předmětem novely, k níž měl vznést připomínky. Výbor chce navíc vyčkávat na další návrhy vlády, což znamená, že lepší ochrany stromů se nedočkáme nejméně příští půlrok,“ obává se Matějka.

Novelu zákona, která navrhuje ochranu historických stromořadí, připravilo Ministerstvo životního prostředí. Hlavním problémem je, že dnes mohou silničáři kácet bez povolení a z krajiny tak každou zimu mizí desítky cenných alejí se zdravými stromy. Ministerstvo naproti tomu prosazuje, aby silničáři museli žádat o povolení stejně jako všichni ostatní vlastníci stromů. Tento návrh podporuje také Arnika i obě petice.

Návrh k novele zákona prošel prvním čtením v parlamentu loni v říjnu. Poslanecká sněmovna pak přikázala projednání novely jednotlivým výborům. Vedle výboru hospodářského se novelou musí zabývat ještě výbor pro životní prostředí, výbor pro veřejnou správu a výbor zemědělský. Ty by měly zasednout v druhé polovině dubna.

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů