Pátek, 29. března 2024

V Nýrsku otevřou lesní divadlo ve skalách, údajně ojedinělé v ČR

V Nýrsku otevřou lesní divadlo ve skalách, údajně ojedinělé v ČR

V Nýrsku otevřou druhý květnový den lesní divadlo ve skalách, údajně ojedinělou scénu v Česku. Bude sloužit výhradně ochotníkům i menším profesionálním souborům. Na okraj města se po 45 letech vrací ucelená divadelní sezona s jasným programem, která skončí na přelomu září a října. V areálu s 350 až 400 místy bude ještě divadelní kavárna a v dřevěném domku restaurace. Je v tom hodně peněz a stovky hodin práce, řekl ČTK majitel Petr Mašek, který značně zanedbaný areál před dvěma lety koupil a provozuje ho se synem.
Divadlo postavili ve zrušeném kamenolomu původní němečtí obyvatelé v roce 1934. Přispěly na něj různé spolky a podnikatelé. Do roku 1963 patřilo městu. Poté ho převzal drůbežářský podnik z Xaverova, který ho za minulého režimu využíval k příležitostné rekreaci. Od firmy ho poté koupil soukromník, který tam scénu neobnovil.

"Před válkou byly v Nýrsku dva divadelní spolky se 120 herci. Do hlediště se tehdy vešlo 1413 diváků, kteří sem jezdili povozy z celého Klatovska i z Domažlicka," řekl Mašek. Desítky souborů z oblasti měly kontakty s pražským Národním divadlem, a tak na prknech nýrské přírodní scény vystupovali například Zdeněk Štěpánek a Jaroslav Vojta.

"Už loni v srpnu jsme si vyzkoušeli jednodenní otevření. Za celý den se tu vystřídalo 650 lidí," řekl Mašek. K divadlu, které je od centra Nýrska vzdálené 1,5 kilometru, vede nově vybudovaná a osvětlené promenáda podél řeky směrem na Starou Lhotu. V dřevěné restauraci, která se lidem otevře tuto sobotu, je fotogalerie historie areálu koncipovaného do podoby gotického hradu s branou a cimbuřím.

Podle Maška podobná scéna, postavená jako lesní divadlo, v Česku rozhodně není. Pódium je ve skále, na jejímž vrchu rostou stromy, podobně jako v hledišti. Majitelé objevili velký plakát z roku 1947, kde je napsáno "Nejkrásnější přírodní divadlo v ČR."

Prvním představením bude 2. května od 17:00 Limonádový Joe v podání dešenických ochotníků. Souborů tam za sezonu Nýrského léta vystoupí nejméně deset. Podle návštěvnosti letošní zkušební sezony se rozhodne, zda se příští rok uskuteční festival amatérských divadel, dodal Mašek. V kinokavárně se stolky a 40 židlemi se budou promítat třikrát týdně staré české filmy. Komerční snímky nebo bigbíty obnovená scéna neplánuje. Program najdou zájemci na www.lesnidivadlonyrsko.cz.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů