Pátek, 29. března 2024

Recyklace mobilů - peníze za starý

Recyklace mobilů - peníze za starý

Recyklace mobilů se zatím v České Republice nedostala do povědomí občanů. Nová společnost se chystá toto změnit a nabízí výkup starých mobilních telefonů, které pak ekologicky recykluje, nebo posílá do zemí třetího světa pro opětovné použití.

Koncept recyklace mobilů u nás není nový, operátoři jako Vodafone a T-mobile již dlouhá léta mají programy na podporu recyklace mobilů. V roce 2007 Vodafone recykloval kolem 3000 mobilních telefonů přes Nadaci Vodafone. Tento rok sdružení ASEKOL odebralo 2600 mobilů v rámci sběrové akce v Brně.

Tyto akce začínají šířit povědomí o nutnosti recyklovat mobilní telefony avšak v porovnání se zahraničím Česká Republika zaostává. Například ve Velké Británii dochází k recyklaci kolem 3 milionů použitých mobilů ročně, což je asi 20 % použitých mobilních telefonů.

"Nemyslím si, že Češi nechtějí recyklovat mobilní telefony. Problém je, že zde recyklace mobilů ještě není tak dostupná pro všechny jako v zahraničí. My se snažíme toto změnit a nabídnout lidem přiměřenou cenu za jejich starý mobil v závislosti na jeho stavu opotřebení", řekl Marian Ježowicz, společnosti Jekarens s.r.o, která provozuje Recyklace-mobilu.cz.

Při maximálně dvouleté životnosti mobilních telefonů skončí celosvětově v odpadu přibližně 500 milionů starých mobilů ročně. To představuje více než 30 tisíc tun plastů, 7,5 tisíce tun mědi, 500 tun niklu, zinku a stříbra. K tomu navíc ještě stovky tun cíno-olověných pájek a dalších kovů včetně chromu, kobaltu a rtuti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů